De prestaties van Nederlandse varkenshouders staan niet stil. Een goede ontwikkeling, maar deze stijgende resultaten met meer warmteproductie vragen ook om een frisse blik op je stalklimaat. Hoe je dit doet? Door klimaatmetingen én het gedrag van de varkens goed te analyseren, om uiteindelijk te komen tot het optimale stalklimaat!
Een goed stalklimaat is cruciaal voor het behalen van de staldoelstellingen. Met een goed klimaat verlaag je namelijk het risico op luchtwegaandoeningen. Zeker bij wisselende weeromstandigheden, zoals bij temperatuurverschillen en meer of minder wind, wil je dat het klimaat stabiel blijft. Daarnaast vragen stijgende productiecijfers om een goede beheersing van het stalklimaat.
De afgelopen jaren realiseerden varkenshouders namelijk meer biggen per zeug per jaar en hogere groei bij vleesvarkens. Dit zorgt voor meer warmteproductie, die uiteindelijk afgevoerd moet worden door op een verantwoorde manier te ventileren. Dit betekent: een lagere afdelingstemperatuur en hogere hoeveelheid minimumventilatie.
“Let op het liggedrag en houd overzichten van minimum- en maximumtemperaturen per afdeling in de gaten.”
Een visie die tot stand komt door metingen van StalVitaal-sensoren te koppelen aan technische resultaten in de stal. Zodra nieuwe instellingen in proefafdelingen goed uitpakken trekken we deze instellingen door naar de rest van de afdelingen.
Een andere uitdaging die we vaak tegenkomen zijn te grote verschillen in temperatuur tussen binnenkomende lucht en de al aanwezige stallucht. Zeker bij winterse temperaturen zien we té hoge CO2-gehaltes, ondanks dat er “volgens de norm” geventileerd wordt. De grote temperatuurverschillen zorgen namelijk dat lucht slechter mengt. Ook een slechte luchtverdeling in de afdeling kan zorgen dat de luchtverversing op bepaalde plekken in de afdeling niet goed is, of dat putventilatie ontstaat.
“Door voer, water en lucht op elkaar af te stemmen halen we de beste resultaten! Als één van de drie niet op orde is, gaat het niet werken.”
Wil je zelf het stalklimaat beoordelen? Doe dit dan niet vanaf de controlegang, maar tussen de varkens. Uiteindelijk zijn varkens de beste thermometers! Let op het liggedrag en houd overzichten van minimum- en maximumtemperaturen per afdeling in de gaten. Een overzicht hiervan zit in elke ventilatiecomputer, maar vaak wordt hier te weinig naar gekeken. Afwijkingen heb je zo eerder opgemerkt!
Bij Voergroep Zuid begeleiden we in alles waar een varken beter door kan produceren, dus ook het stalklimaat. Door voer, water en lucht op elkaar af te stemmen halen we de beste resultaten! Als één van de drie niet op orde is, gaat het niet werken. Uiteindelijk komt het voer van de Voergroep met fris water en verse lucht het beste tot zijn recht!