06 juni 2016

Helft grasland heeft zwavel tekort

De helft van de graslandpercelen heeft op dit moment te weinig zwavel in het gewas. Melkveehouders doen er verstandig aan zwavel bij te bemesten. Als het kan nog vóór de tweede snede, adviseert Eurofins Agro.

Een krappe zwavelvoorziening leidt tot lagere eiwitopbrengsten en een lagere stikstofbenutting. Zwavel heeft namelijk een belangrijke rol bij de eiwitproductie, zowel in dieren als in planten, omdat het een bestanddeel is van de zwavelhoudende aminozuren (methionine en cysteine). Bij herkauwers is het van essentieel belang bij de productie van microbieel eiwit.

Lagere voeropname

Daarnaast is zwavel onder meer een onderdeel van de B-vitaminen thiamine en biotine en van het hormoon insuline. Een zwaveltekort kan zorgen voor een verminderde voeropname en productie als gevolg van verminderde microbiële activiteit in de pens. Andere symptomen die kunnen worden waargenomen zijn een dof haarkleed, ‘speekselen’ en vochtige ogen.

Tekort zwavel opheffen

Het advies luidt om in ieder geval op zand- en kleigronden voor de tweede snede zwavelhoudende meststoffen te gebruiken. Via een bemesting kan namelijk gemakkelijk het tekort worden opgeheven. Melkveehouders die zeker willen weten hoe de actuele situatie in hun perceel is, kunnen ook hun vers gras laten onderzoeken. Naast het bepalen van de bemestingsstrategie is dit onderzoek ook te gebruiken om het ideale maaimoment te bepalen en om duidelijkheid te krijgen over wat koeien eten tijdens het weideseizoen.

Overige berichten

13 maart 2019

Succesvolle bijeenkomst ‘Coöperatief Ondernemerschap’

Maandagavond 11 maart was er een leden/ klantenbijeenkomst georganiseerd in het Philips Stadion in Eindhoven. De opkomst voor deze inspirerende avond was hoog. Onder het thema ‘’Samen beter...
Lees meer
08 maart 2019
/ Algemeen / Geiten / Rundvee

Voorjaarsactie kuilfolie en nieuwe folder Weidemengsels

Voorjaarsactie folie Van 8 maart t/m 8 april ontvangt u 10% korting op het hele assortiment kuilfolie. De kuilfolie is te bestellen via de telefoon (088 730 05 00) of per e-mail (order@voergroepzuid.nl)....
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kalverbodywarmer houdt kalveren gezond

Om kalveren te beschermen tegen koude winter- en voorjaarsdagen kunnen melkveehouders speciale Voergroep Zuid kalverbodywarmers bestellen.
Lees meer
22 februari 2019
/ Rundvee

Kristalsuiker brengt snelheid in rantsoen

Veel rantsoenen missen op dit moment snelheid op het gebied van vertering. Hieraan kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen, zoals een tekort aan zetmeel in maiskuilen of gebrek aan snelheid...
Lees meer