21 december 2021

‘Goed ruwvoer is de basis voor gezonde geiten’

De tweelingbroers Emmanuel en Jonathan Ennot (28) werden allebei boer. Waar Emmanuel in het melkveebedrijf van zijn ouders stapte, koos Jonathan Ennot een nieuwe weg. Hij startte op 
22-jarige leeftijd een melkgeitenbedrijf in Juprelle (Wallonië). Daar melkt de enthousiaste jonge ondernemer inmiddels 750 melkgeiten. “Ik werk nog steeds heel veel samen met mijn broer, die hier net over de grens in Vlaanderen woont.”

Tijdens een bezoek met de landbouwschool aan een melkgeitenbedrijf maakte Jonathan voor het eerst kennis met de melkgeitenhouderij. Niet lang daarna ging hij werken bij dit bedrijf. Daar leerde hij het vak van geitenhouder; van melken tot het helpen in de drukke lammertijd. Jonathan: 
“De melkinstallatie die hier werd gebruikt was dezelfde als bij ons thuis, dat maakte het een stuk gemakkelijker!” Dit werk zorgde ervoor dat de liefde voor geiten werd overgedragen. “Geiten zijn erg nieuwsgierig en hebben een grote aaibaarheidsfactor. Daarnaast is de cyclus van een geit korter, lammetjes kun je na 1 jaar al melken, bij een koe duurt dit allemaal veel langer.” Jonathan wilde ook graag een eigen geitenbedrijf. “Je moet iets doen wat iemand anders niet doet. Hier in de regio zitten erg weinig geitenbedrijven.”  

‘Je moet iets doen wat iemand anders niet doet.’

Hij kwam in contact met de afnemer van de  melk op het bedrijf waar hij werkte. Zij gaven  aan dat ze nog melk zochten en zodoende besloot Jonathan hier een contract af te sluiten en aan de slag te gaan met het aanvragen van de benodigde vergunningen. Het viel niet mee om op 22-jarige leeftijd een lening aan te vragen. Daarom heeft zijn moeder Colette het bedrijf opgericht en na 2 jaar heeft Jonathan het bedrijf overgenomen.

Op de grens

Broer Emmanuel melkt 70 koeien met bijbehorend jongvee en samen hebben zij ruim 90 hectare grond in gebruik, deels in Wallonië en deels in Vlaanderen. De bedrijven zijn gescheiden van elkaar maar ze doen wel veel samen. Zo koopt Jonathan ruwvoer uit de kuilen van zijn broer. Daarnaast hebben zij samen een VOF met  machines waaronder de stroblazer, zelfrijdende mengwagen, verreiker en maaiers. 

Jonathan streeft naar een melkproductie van 1.250 kg melk per geit per jaar.
Jonathan streeft naar een melkproductie van 1.250 kg melk per geit per jaar.

Het geitenbedrijf van Jonathan staat in Wallonië. De opfokstal en het ouderlijke woonhuis staan  in Vlaanderen. Dit heeft voor- en nadelen. Zo worden de 300 opfoklammeren gehouden in  
de opfokstal bij het ouderlijk bedrijf. Dit is slechts 20 meter van de melkgeitenstal, maar wel in de provincie Vlaanderen. Om die reden moest hij steeds transportdocumenten opmaken als de lammeren van de ene stal naar de andere verhuisden. Gelukkig heeft Jonathan inmiddels afspraken kunnen maken met het voedselagentschap, waardoor zij het nu als één bedrijf zien. Wonen op de grens heeft ook voordelen. In Wallonië zijn er bijvoorbeeld nog geen  nutriëntenemissierechten nodig om dieren te kunnen houden. Daarnaast is er veel meer vraag naar stalmest. Jonathan: “Ik lever 25 à 30 ton stalmest in ruil voor 1 hectare stro. Op deze manier heb ik geen kosten voor mestafzet én heb ik de beschikking over gratis stro.”

Beter ruwvoer telen

Jonathan streeft naar een melkproductie van 1.250 kg melk per geit per jaar. Daar zitten zijn geiten niet ver meer vanaf. Doel is om dit te behalen met zoveel mogelijk eigen ruwvoer van een goede kwaliteit. Jonathan: “Ik wil geiten gezond houden met veel en goed ruwvoer. Een hoger eiwitgehalte realiseren in het ruwvoer is hierbij belangrijk. Zeker met de huidige hoge krachtvoerprijzen.” Het huidige rantsoen voor de melkgeiten bestaat uit snijmaïs, perspulp, gras,  luzernehooi, erwtenstro, geitenbrok Prestatie Balans (89890) en een klantspecifieke  productiebrok. Jonathan vindt het erg belangrijk dat er jaarrond zo constant mogelijk wordt gevoerd. “Elke voerovergang is voor geiten een stressmoment”, aldus Jonathan. Daarmee wordt acht maanden lang een constant rantsoen samengesteld. 

In Juprelle (Wallonië) melkt Jonathan Ennot 750 melkgeiten.
In Juprelle (Wallonië) melkt Jonathan Ennot 750 melkgeiten.

Op de vraag wat de ideale graskuil is voor geiten antwoordt Jonathan: “mijn geiten eten liever wat vochtiger gras, rond de 35% droge stof. Dit gras conserveert ook beter in de kuil. Ik streef naar 180 ruw eiwit in het gras. Al lukt dit helaas niet altijd.” Het maaimoment is hierbij erg belangrijk. Dit wordt bepaald door het weer en de planning van de loonwerker. “Vaak proberen we het maaien en het hakselen ruim een week van tevoren al in te plannen. Dan zijn we meestal tijdig genoeg om goede afspraken te kunnen maken.” Het vergroten van de hoeveelheid eiwit van eigen land is volgens de geitenhouder de grote uitdaging voor de komende jaren. 
“Daarmee kunnen we op eiwitbrok besparen.”

Goedkope perspulp

Perspulp kan Jonathan relatief goedkoop inkopen omdat ze zelf 11 hectare bieten telen. De bieten-pulp van deze bieten komt terug naar het bedrijf om in te kuilen en te voeren aan de koeien en de geiten. Dit is zo’n 900 ton per jaar. De broer van Jonathan, Emmanuel, mag de keuze voor het snijmaïsras bepalen. Hij voert een groot aandeel snijmaïs aan zijn koeien, zo’n 24 kg per koe per dag. Voor koeien is het belangrijk dat de korrel heel fijn gemalen wordt, voor geiten is dat juist niet het geval. Toch hebben ze er samen voor gekozen om dat te doen, wat het beste is voor de koeien.

'Elke voerovergang is voor geiten een stressmoment.'

Duidelijke taakverdeling 

Binnen het bedrijf zijn de taken goed verdeeld. Jonathans vader Augustin helpt 2 keer daags met melken. Als driekwart van de geiten gemolken is, gaat Jonathan de voergang schoonmaken en de geiten voeren. Jonathan: “In januari is de voergang gecoat, dit scheelt me dagelijks 10 minuten werk! Dat zijn de kleine dingen die op jaarbasis heel veel tijd besparen.” Moeder Colette helpt mee in de lammerperiodes. Die zijn er drie per jaar, half november, half februari en half juni. Alle lammerperiodes duren vier weken. “Dit is ideaal met onthoornen, vaccineren, aandekken en arbeid”, legt Jonathan uit. “Op deze manier wordt de lammerstal beter benut en het is beter voor een gelijkmatigere afzet van de bokjes, die we allemaal zelf afmesten.” Daarnaast benoemt hij ook als voordeel dat de lammerenstal in de zomer niet hoeft te worden verwarmd. In deze periode lammen alleen de jonge geiten. Voor de oudere melkgeiten vindt hij het in de zomer te warm. Bijkomend voordeel van de drie lammerperiodes is dat de melkproductie jaarrond constanter is en de opfoklammeren op drie momenten per jaar gedekt kunnen worden. 

De geiten van Jonathan lammen twee keer en worden daarna duurmelker. Fokbokken worden aangekocht bij een geitenhouder die zijn geiten insemineert, Jonathan: “daar zijn we erg tevreden over. Het zijn gezonde bokken die een prima productie vererven. We kopen onze bokken het liefst op zo min mogelijk verschillende adressen in verband met het risico op ziekteoverdracht.” Naast het behouden van een hoge gezondheidsstatus, ziet de jonge geitenhouder het verder sluiten van mineralenkringlopen als een belangrijk thema voor de toekomst.”

Geitenspecialist Daphne Hermans: “ Jonathan is een goede ondernemer met een kritische blik en samen kunnen we goed sparren  over diverse vraagstukken.”

 

 

 

 

De toekomst

Met Voergroep Zuid doet Jonathan al jaren zaken. “Zij hebben veel klanten met geiten en daardoor veel kennis van deze dieren. Krachtvoer is de grootste kostenpost. Dan is het fijn om met een coöperatie samen te werken waar je van op aan kunt. Adviseur Daphne Hermens is altijd bereikbaar als er iets aan de hand is!” Jonathan vertelt enthousiast over zijn toekomstplannen. Zo hoopt hij de stal ooit wat langer te kunnen maken voor stro-opslag. Daar zou dan ook een tussenstal komen waar lammeren gehuisvest worden voordat ze naar de melkgeitenstal gaan. Jonathan: “Op die manier komt er in de geitenstal ook ruimte voor extra melkgeiten. Mijn doel is om uiteindelijk 1.000 geiten te gaan melken. Als ik de loonwerker wat vaker inschakel en de bedrijfsvoering eenvoudig houd, dan moet dat lukken zonder personeel.” 

Bedrijfsgegevens (2020):

KG melk/geit/jaar

1.201

Vet%

3,98

Eiwit%

3,37

Kg mengvoer/ 100 kg melk

46,61

 

Afbeelding: Kwaliteit ruwvoer verbeteren met kennispartner Groeikracht
10 april 2024

Kwaliteit ruwvoer verbeteren met kennispartner Groeikracht

Een goede ruwvoerkwaliteit in een uitgebalanceerd rantsoen bepalen in belangrijke mate het technische en financiële resultaat van een melkvee- of...

Afbeelding: 'We produceren nu meer melk uit ruwvoer en hebben gezondere geiten'
03 april 2024

'We produceren nu meer melk uit ruwvoer en hebben gezondere geiten'

Geitenhouder Ruud Kennis tevreden over rantsoenaanpassingen In het Brabantse Vessem melken Ruud Kennis en zijn ouders Kees en Ine samen zo’n 1.600...

Afbeelding: Betere prestaties en meer werkplezier met Voergroep FM! 📻
29 maart 2024

Betere prestaties en meer werkplezier met Voergroep FM! 📻

Onderzoek wijst uit dat muziek positieve effecten heeft op dieren. Zo blijkt dat koeien meer melk geven en dat varkens gaan kwispelen en rustig worden...

Afbeelding: We mogen trots zijn!’
29 maart 2024

We mogen trots zijn!’

Waarom Nederlandse en Belgische pluimveehouders voor velen de stip aan de horizon zijn. Nederlandse en Belgische pluimveehouders behoren tot de top...

Afbeelding: ‘Werk planmatig laat geen kansen voorbij gaan'
28 maart 2024

‘Werk planmatig laat geen kansen voorbij gaan'

Geitenhouder Jan van de Ven uit Oirschot over teelt ruwvoer: Goed ruwvoer winnen vraagt om een planmatige aanpak en om alle kansen die zich voordoen...

Afbeelding: Meer eieren!
26 maart 2024

Meer eieren!

Begin dit jaar is de Prominent-lijn toegevoegd aan ons Bruekers leg-assortiment. Met deze voerlijn, gericht op het optimaliseren van de ei-massa, heeft...

Afbeelding: Het verhaal achter de eischaal
21 maart 2024

Het verhaal achter de eischaal

In het vorige artikel ging pluimveenutritionist Stef Lefebure in op het verhaal achter de eischaal en het realiseren van goede eischaalkwaliteit. Wil je...

Afbeelding: Wederom topresultaten geitenklanten Voergroep Zuid
19 maart 2024

Wederom topresultaten geitenklanten Voergroep Zuid

Ook in 2023 zijn de geitenklanten van Voergroep Zuid er in geslaagd om topresultaten te realiseren. Met gemiddeld 1.321 geiten per bedrijf realiseerden...

Afbeelding: “Hogere behoeftes vragen meer inhoud met dezelfde hap voer”
17 maart 2024

“Hogere behoeftes vragen meer inhoud met dezelfde hap voer”

Door de alsmaar verbeterende prestaties van vleesvarkens zien we, met name bij de hardst groeiende varkens, in toenemende mate stramheid. Zo zag ook vleesvarkensspecialist...

Afbeelding: “Varkens zijn de beste thermometers!”
05 maart 2024

“Varkens zijn de beste thermometers!”

De prestaties van Nederlandse varkenshouders staan niet stil. Een goede ontwikkeling, maar deze stijgende resultaten met meer warmteproductie vragen ook...

Afbeelding: Het initiatief van VoederWaarde.nl in de borging van betrouwbare Carbon Footprint-data wordt opgevolgd
01 maart 2024

Het initiatief van VoederWaarde.nl in de borging van betrouwbare Carbon Footprint-data wordt opgevolgd

Om te kunnen sturen op de Carbon Footprint van zuivel, vlees en eieren vragen marktpartijen om de Carbon Footprint-data van voeders. Het is uitermate belangrijk...

Afbeelding: ‘Voerefficiëntie verhogen verbetert rendement’
22 februari 2024

‘Voerefficiëntie verhogen verbetert rendement’

CRV en Voergroep Zuid over het nut van fokken en voeren naar een hogere voerefficiëntie

Afbeelding: Bezoek Voergroep Zuid tijdens de Agridagen in Ravels!
06 februari 2024

Bezoek Voergroep Zuid tijdens de Agridagen in Ravels!

Ga jij naar de Agridagen in Ravels? Breng dan een bezoekje aan de Voergroep!  Van 16 t/m 18 februari vinden de Agridagen in Ravels weer plaats. Tijdens...

Afbeelding: Voergroep Zuid verkoopt 7 procent meer voer
30 januari 2024

Voergroep Zuid verkoopt 7 procent meer voer

In 2023 is Voergroep Zuid opnieuw gegroeid in een krimpende markt. De totale voerafzet nam met 7 procent toe tot ruim 781.000 ton. “Een teamprestatie...

Afbeelding: Terugblik op de studiebijeenkomst: En nu de biggen nog!
25 januari 2024

Terugblik op de studiebijeenkomst: En nu de biggen nog!

Samen met een groep zeugenhouders doken we dieper in het potentieel van de biggen.

Afbeelding: Witte Gei’t BV zoekt een medewerker voor haar melkgeitenbedrijf te Siebengewald.
23 januari 2024

Witte Gei’t BV zoekt een medewerker voor haar melkgeitenbedrijf te Siebengewald.

Witte Gei’t BV is een modern melkgeitenbedrijf te Siebengewald. Na de expansie heeft het gezinsbedrijf de komende jaren zich de uitdaging gesteld...

Afbeelding: Welk maïsras kiest u voor een hogere voeropname en optimale melkproductie?
16 januari 2024

Welk maïsras kiest u voor een hogere voeropname en optimale melkproductie?

Goed ruwvoer is de basis van een rantsoen. De juiste keuze van het te telen maïsras is van groot belang om een hogere voeropname en optimale melkproductie...

Afbeelding: Uniek moment voor late grassnede, of vroege eerste snede
10 januari 2024

Uniek moment voor late grassnede, of vroege eerste snede

Na een lange natte periode in het afgelopen najaar en winter, is het weer begin deze week omgeslagen in flink kouder weer. Aangezien er door de natte omstandigheden...

Afbeelding: “De interactie tussen Calciet-kristallen en de eiwitten bepaalt de sterkte van de schaal!”
01 december 2023

“De interactie tussen Calciet-kristallen en de eiwitten bepaalt de sterkte van de schaal!”

Eischaalkwaliteit speelt een cruciale rol in het rendement van de leghennenhouder. Een verminderde kwaliteit zorgt namelijk al snel voor een afwaardering...

Afbeelding: Gebruiksgemak en een nieuwe manier van samenwerken
01 december 2023

Gebruiksgemak en een nieuwe manier van samenwerken

Het monitoren van staldata is niet meer weg te denken uit de moderne bedrijfsvoering. PoultryPlan is hier een goed voorbeeld van, door direct inzicht te...

Afbeelding: Loop geen GLB-subsidies mis!
16 november 2023

Loop geen GLB-subsidies mis!

Nieuw in 2023 is het indienen van de definitieve Gecombineerde opgave tussen 15 oktober en 30 november. Doe je dit niet, dan ontvang je geen GLB-subsidies,...

Afbeelding: Drink jij het water wat jouw varkens krijgen?
16 november 2023

Drink jij het water wat jouw varkens krijgen?

Goede drinkwaterkwaliteit is vaak een ondergeschoven kindje in de bedrijfsvoering. Er word gefocust op voer en klimaat, maar naar water wordt vaak niet...

Afbeelding: Een geslaagde dag voor zeugenhouders!
10 november 2023

Een geslaagde dag voor zeugenhouders!

Afgelopen dinsdag organiseerden we een bijeenkomst voor zeugenhouders in Oss. De deelnemers luisterden aandachtig naar de presentatie van Kasper Bekker,...

Afbeelding: De winter staat voor de deur, ben jij voorbereid?
09 november 2023

De winter staat voor de deur, ben jij voorbereid?

Is jouw nevelkoeling al klaar voor de winter? De winter staat voor de deur en hoewel je nevelkoeling in deze periode niet zal draaien ligt beschadiging...

Afbeelding: Een groeizaam, maar wisselvallig jaar
08 november 2023

Een groeizaam, maar wisselvallig jaar

Het grasseizoen van 2023 loopt ten einde, in deze terugblik kijken we samen met rundveespecialist Martijn Verhagen nog één keer terug op...

Stel je vraag

 
* verplichte velden