21 december 2021

‘Goed ruwvoer is de basis voor gezonde geiten’

De tweelingbroers Emmanuel en Jonathan Ennot (28) werden allebei boer. Waar Emmanuel in het melkveebedrijf van zijn ouders stapte, koos Jonathan Ennot een nieuwe weg. Hij startte op 
22-jarige leeftijd een melkgeitenbedrijf in Juprelle (Wallonië). Daar melkt de enthousiaste jonge ondernemer inmiddels 750 melkgeiten. “Ik werk nog steeds heel veel samen met mijn broer, die hier net over de grens in Vlaanderen woont.”

Tijdens een bezoek met de landbouwschool aan een melkgeitenbedrijf maakte Jonathan voor het eerst kennis met de melkgeitenhouderij. Niet lang daarna ging hij werken bij dit bedrijf. Daar leerde hij het vak van geitenhouder; van melken tot het helpen in de drukke lammertijd. Jonathan: 
“De melkinstallatie die hier werd gebruikt was dezelfde als bij ons thuis, dat maakte het een stuk gemakkelijker!” Dit werk zorgde ervoor dat de liefde voor geiten werd overgedragen. “Geiten zijn erg nieuwsgierig en hebben een grote aaibaarheidsfactor. Daarnaast is de cyclus van een geit korter, lammetjes kun je na 1 jaar al melken, bij een koe duurt dit allemaal veel langer.” Jonathan wilde ook graag een eigen geitenbedrijf. “Je moet iets doen wat iemand anders niet doet. Hier in de regio zitten erg weinig geitenbedrijven.”  

‘Je moet iets doen wat iemand anders niet doet.’

Hij kwam in contact met de afnemer van de  melk op het bedrijf waar hij werkte. Zij gaven  aan dat ze nog melk zochten en zodoende besloot Jonathan hier een contract af te sluiten en aan de slag te gaan met het aanvragen van de benodigde vergunningen. Het viel niet mee om op 22-jarige leeftijd een lening aan te vragen. Daarom heeft zijn moeder Colette het bedrijf opgericht en na 2 jaar heeft Jonathan het bedrijf overgenomen.

Op de grens

Broer Emmanuel melkt 70 koeien met bijbehorend jongvee en samen hebben zij ruim 90 hectare grond in gebruik, deels in Wallonië en deels in Vlaanderen. De bedrijven zijn gescheiden van elkaar maar ze doen wel veel samen. Zo koopt Jonathan ruwvoer uit de kuilen van zijn broer. Daarnaast hebben zij samen een VOF met  machines waaronder de stroblazer, zelfrijdende mengwagen, verreiker en maaiers. 

Jonathan streeft naar een melkproductie van 1.250 kg melk per geit per jaar.
Jonathan streeft naar een melkproductie van 1.250 kg melk per geit per jaar.

Het geitenbedrijf van Jonathan staat in Wallonië. De opfokstal en het ouderlijke woonhuis staan  in Vlaanderen. Dit heeft voor- en nadelen. Zo worden de 300 opfoklammeren gehouden in  
de opfokstal bij het ouderlijk bedrijf. Dit is slechts 20 meter van de melkgeitenstal, maar wel in de provincie Vlaanderen. Om die reden moest hij steeds transportdocumenten opmaken als de lammeren van de ene stal naar de andere verhuisden. Gelukkig heeft Jonathan inmiddels afspraken kunnen maken met het voedselagentschap, waardoor zij het nu als één bedrijf zien. Wonen op de grens heeft ook voordelen. In Wallonië zijn er bijvoorbeeld nog geen  nutriëntenemissierechten nodig om dieren te kunnen houden. Daarnaast is er veel meer vraag naar stalmest. Jonathan: “Ik lever 25 à 30 ton stalmest in ruil voor 1 hectare stro. Op deze manier heb ik geen kosten voor mestafzet én heb ik de beschikking over gratis stro.”

Beter ruwvoer telen

Jonathan streeft naar een melkproductie van 1.250 kg melk per geit per jaar. Daar zitten zijn geiten niet ver meer vanaf. Doel is om dit te behalen met zoveel mogelijk eigen ruwvoer van een goede kwaliteit. Jonathan: “Ik wil geiten gezond houden met veel en goed ruwvoer. Een hoger eiwitgehalte realiseren in het ruwvoer is hierbij belangrijk. Zeker met de huidige hoge krachtvoerprijzen.” Het huidige rantsoen voor de melkgeiten bestaat uit snijmaïs, perspulp, gras,  luzernehooi, erwtenstro, geitenbrok Prestatie Balans (89890) en een klantspecifieke  productiebrok. Jonathan vindt het erg belangrijk dat er jaarrond zo constant mogelijk wordt gevoerd. “Elke voerovergang is voor geiten een stressmoment”, aldus Jonathan. Daarmee wordt acht maanden lang een constant rantsoen samengesteld. 

In Juprelle (Wallonië) melkt Jonathan Ennot 750 melkgeiten.
In Juprelle (Wallonië) melkt Jonathan Ennot 750 melkgeiten.

Op de vraag wat de ideale graskuil is voor geiten antwoordt Jonathan: “mijn geiten eten liever wat vochtiger gras, rond de 35% droge stof. Dit gras conserveert ook beter in de kuil. Ik streef naar 180 ruw eiwit in het gras. Al lukt dit helaas niet altijd.” Het maaimoment is hierbij erg belangrijk. Dit wordt bepaald door het weer en de planning van de loonwerker. “Vaak proberen we het maaien en het hakselen ruim een week van tevoren al in te plannen. Dan zijn we meestal tijdig genoeg om goede afspraken te kunnen maken.” Het vergroten van de hoeveelheid eiwit van eigen land is volgens de geitenhouder de grote uitdaging voor de komende jaren. 
“Daarmee kunnen we op eiwitbrok besparen.”

Goedkope perspulp

Perspulp kan Jonathan relatief goedkoop inkopen omdat ze zelf 11 hectare bieten telen. De bieten-pulp van deze bieten komt terug naar het bedrijf om in te kuilen en te voeren aan de koeien en de geiten. Dit is zo’n 900 ton per jaar. De broer van Jonathan, Emmanuel, mag de keuze voor het snijmaïsras bepalen. Hij voert een groot aandeel snijmaïs aan zijn koeien, zo’n 24 kg per koe per dag. Voor koeien is het belangrijk dat de korrel heel fijn gemalen wordt, voor geiten is dat juist niet het geval. Toch hebben ze er samen voor gekozen om dat te doen, wat het beste is voor de koeien.

'Elke voerovergang is voor geiten een stressmoment.'

Duidelijke taakverdeling 

Binnen het bedrijf zijn de taken goed verdeeld. Jonathans vader Augustin helpt 2 keer daags met melken. Als driekwart van de geiten gemolken is, gaat Jonathan de voergang schoonmaken en de geiten voeren. Jonathan: “In januari is de voergang gecoat, dit scheelt me dagelijks 10 minuten werk! Dat zijn de kleine dingen die op jaarbasis heel veel tijd besparen.” Moeder Colette helpt mee in de lammerperiodes. Die zijn er drie per jaar, half november, half februari en half juni. Alle lammerperiodes duren vier weken. “Dit is ideaal met onthoornen, vaccineren, aandekken en arbeid”, legt Jonathan uit. “Op deze manier wordt de lammerstal beter benut en het is beter voor een gelijkmatigere afzet van de bokjes, die we allemaal zelf afmesten.” Daarnaast benoemt hij ook als voordeel dat de lammerenstal in de zomer niet hoeft te worden verwarmd. In deze periode lammen alleen de jonge geiten. Voor de oudere melkgeiten vindt hij het in de zomer te warm. Bijkomend voordeel van de drie lammerperiodes is dat de melkproductie jaarrond constanter is en de opfoklammeren op drie momenten per jaar gedekt kunnen worden. 

De geiten van Jonathan lammen twee keer en worden daarna duurmelker. Fokbokken worden aangekocht bij een geitenhouder die zijn geiten insemineert, Jonathan: “daar zijn we erg tevreden over. Het zijn gezonde bokken die een prima productie vererven. We kopen onze bokken het liefst op zo min mogelijk verschillende adressen in verband met het risico op ziekteoverdracht.” Naast het behouden van een hoge gezondheidsstatus, ziet de jonge geitenhouder het verder sluiten van mineralenkringlopen als een belangrijk thema voor de toekomst.”

Geitenspecialist Daphne Hermans: “ Jonathan is een goede ondernemer met een kritische blik en samen kunnen we goed sparren  over diverse vraagstukken.”

 

 

 

 

De toekomst

Met Voergroep Zuid doet Jonathan al jaren zaken. “Zij hebben veel klanten met geiten en daardoor veel kennis van deze dieren. Krachtvoer is de grootste kostenpost. Dan is het fijn om met een coöperatie samen te werken waar je van op aan kunt. Adviseur Daphne Hermens is altijd bereikbaar als er iets aan de hand is!” Jonathan vertelt enthousiast over zijn toekomstplannen. Zo hoopt hij de stal ooit wat langer te kunnen maken voor stro-opslag. Daar zou dan ook een tussenstal komen waar lammeren gehuisvest worden voordat ze naar de melkgeitenstal gaan. Jonathan: “Op die manier komt er in de geitenstal ook ruimte voor extra melkgeiten. Mijn doel is om uiteindelijk 1.000 geiten te gaan melken. Als ik de loonwerker wat vaker inschakel en de bedrijfsvoering eenvoudig houd, dan moet dat lukken zonder personeel.” 

Bedrijfsgegevens (2020):

KG melk/geit/jaar

1.201

Vet%

3,98

Eiwit%

3,37

Kg mengvoer/ 100 kg melk

46,61

 

Afbeelding: Gewijzigde besteltijden rondom Hemelvaart en Pinksteren
17 mei 2023

Gewijzigde besteltijden rondom Hemelvaart en Pinksteren

Graag vragen wij uw aandacht en medewerking voor onze aangepaste planning rondom Hemelvaart en Pinksteren.

Afbeelding: De zomer staat voor de deur!
21 april 2023

De zomer staat voor de deur!

Hoewel we het momenteel vooral hebben over een koud, somber en nat voorjaar, is dit hét moment om je stal en je dieren voor te bereiden op de hete...

Afbeelding: Gewijzigde bestel- en levertijden rondom Pasen en Koningsdag
03 april 2023

Gewijzigde bestel- en levertijden rondom Pasen en Koningsdag

Beste klant, De reeks voorjaars-feestdagen breekt weer aan. Te beginnen met tweede Paasdag en Koningsdag in de maand april. Graag vragen wij uw aandacht...

Afbeelding: Bioveiligheid essentieel voor hoge melkproductie
08 maart 2023

Bioveiligheid essentieel voor hoge melkproductie

Door de groeiende wereldbevolking en het stijgend besteedbaar inkomen is de verwachting dat de vraag naar hoogwaardige zuivelproducten wereldwijd zal groeien....

Afbeelding: Sturen op data voor jezelf en de keten!
06 maart 2023

Sturen op data voor jezelf en de keten!

Iedere dag loop ik door de stal om mijn observaties te koppelen aan een gericht en praktisch advies voor de boer. Een advies wat onlosmakelijk verbonden...

Afbeelding: Samen voor bioveiligheid in strijd tegen vogelgriep
02 maart 2023

Samen voor bioveiligheid in strijd tegen vogelgriep

De gevolgen van een vogelgriepvirus uitbraak zijn groot. Samen moeten we alles op alles zetten om de kans op een besmetting met dit virus zo klein mogelijk...

Afbeelding: Bezoek Voergroep Zuid op de Dutch Pork en Poultry Expo!
31 januari 2023

Bezoek Voergroep Zuid op de Dutch Pork en Poultry Expo!

Op 14 en 15 februari vindt dé vakbeurs voor de varkens- en pluimveehouderij weer plaats in de Brabanthallen en uiteraard is Voergroep Zuid hierbij...

Afbeelding: Jan van Melick houdt  (van) dieren uit alle  hoeken van de wereld
20 januari 2023

Jan van Melick houdt (van) dieren uit alle hoeken van de wereld

Aan een kronkelende landweg, verscholen tussen de bomen, ligt de boerderij van Jan van Melick. Omgeven door enkele hectaren grond, woont hij hier samen...

Afbeelding: Voergroep Zuid blijft groeien in krimpende markt
17 januari 2023

Voergroep Zuid blijft groeien in krimpende markt

In 2022 is Voergroep Zuid opnieuw gegroeid in een krimpende markt. De afzet van mengvoer naar varkens, pluimvee en herkauwers nam middels autonome groei...

Afbeelding: Passie, trots en zorgen
11 januari 2023

Passie, trots en zorgen

In een tijd met veel onzekerheid spraken wij vier jonge en enthousiaste veehouders over hun toekomst én die van de veehouderij. Allen hadden ze...

Afbeelding: Een terugblik op het prachtige jubileumjaar 2022!
31 december 2022

Een terugblik op het prachtige jubileumjaar 2022!

2022, het jaar van een prachtige feestweek, een loyaliteitsprogramma voor loyale leden, de publiekscampagne ‘Geef Boeren Toekomst’ én...

Afbeelding: Op bezoek bij Ledenraadsvoorzitter David Janssen
27 december 2022

Op bezoek bij Ledenraadsvoorzitter David Janssen

In het kleine Limburgse dorpje Veulen, in de gemeente Venray, staat de boerderij van de broers David en Sef Janssen en hun partners. Een gemengd bedrijf...

Afbeelding: Algemeen directeur Ronald van de Ven te gast bij Ondernemerscafé Deurne
21 december 2022

Algemeen directeur Ronald van de Ven te gast bij Ondernemerscafé Deurne

Het was druk bij Ondernemerscafé Deurne op woensdagavond 20 december. Te gast waren Ronald van de Ven (algemeen directeur Voergroep Zuid) en Wim...

Afbeelding: Verlichte boerderijen route Venray
16 december 2022

Verlichte boerderijen route Venray

Boeren en tuinders in de gemeente Venray zetten hun bedrijven in de donkere dagen voor Kerst enkele avonden in de spotlights. Op 28-29-30 december kunnen...

Afbeelding: Voergroep Zuid en Veevoeder van der Steijn VOF samen verder in vleesvee
12 december 2022

Voergroep Zuid en Veevoeder van der Steijn VOF samen verder in vleesvee

Voergroep Zuid en Veevoeder van der Steijn VOF hebben besloten om per 1 januari 2023 hun krachten in de vleesveesector te bundelen en deze onder te brengen...

Afbeelding: 15 ventilatietips voor de koude periode!
05 december 2022

15 ventilatietips voor de koude periode!

Door specialist stalklimaat Twan de Groot Met temperaturen rond het vriespunt is het belangrijk jouw dieren goed voor te bereiden op de winter! Om ervoor...

Afbeelding: Voergroep Zuid keert 4 miljoen euro uit aan loyale leden
01 december 2022

Voergroep Zuid keert 4 miljoen euro uit aan loyale leden

Over haar voerafzet van de afgelopen vier jaren gaat Voergroep Zuid onder haar loyale leden een bonus van 4 miljoen euro verdelen. Daarnaast komt er een...

Afbeelding: ‘De klik tussen adviseur en veehouder bepaalt of er voer wordt gekocht’
23 november 2022

‘De klik tussen adviseur en veehouder bepaalt of er voer wordt gekocht’

Arnold Renders is trots op zijn Blonde d’Aquitaine koeien 80 Blonde d’Aquitaine koeien van klein tot groot grazen in de natuur rond Eindhoven...

Afbeelding: Kansen creëren tijdens Boer zoekt perspectief
03 november 2022

Kansen creëren tijdens Boer zoekt perspectief

Op dinsdag 25 oktober stond de eerste editie van Boer zoekt perspectief op het programma. Boerenondernemers en jonge potentiële bedrijfsopvolgers...

Afbeelding: Wij kiezen wel!
31 oktober 2022

Wij kiezen wel!

Op dinsdag 18 oktober organiseerde Voergroep Zuid het seminar: Toekomstgericht ondernemen in de varkenshouderij. Tijdens dit seminar keken we samen met...

Afbeelding: Seminar Voergroep Zuid geeft zicht op toekomst varkenshouderij
28 oktober 2022

Seminar Voergroep Zuid geeft zicht op toekomst varkenshouderij

Vanwege het 125-jarig bestaan van de coöperatie organiseerde Voergroep Zuid op dinsdag 18 oktober het seminar ‘Toekomstgericht ondernemen in...

Afbeelding: De maiskuil in 2022 vraagt om specifieke aanpak
26 oktober 2022

De maiskuil in 2022 vraagt om specifieke aanpak

Mat Winkelmolen – Nutritionist Herkauwers In het veld zien we, door de droogte van afgelopen zomer, een grote diversiteit tussen de geoogste maiskuilen....

Afbeelding: Masterclass Agri-business 2021-22 was weer een succes!
21 oktober 2022

Masterclass Agri-business 2021-22 was weer een succes!

De Masterclass Agri-business, met onderwerpen op het gebied van management en ondernemerschap, is door 15 deelnemers met succes afgerond. Zij ontvingen...

Afbeelding: 'Vleeskuikenouderdieren gevoerd door Voergroep Zuid presteren in de top'
13 oktober 2022

'Vleeskuikenouderdieren gevoerd door Voergroep Zuid presteren in de top'

De vleeskuikenouderdieren koppels, gevoerd door Voergroep Zuid, presteren extreem bovengemiddeld. Een prestatie om trots op te zijn!

Afbeelding: Inzicht in staldata en vergelijken met collega pluimveehouders
12 oktober 2022

Inzicht in staldata en vergelijken met collega pluimveehouders

Met de Farm module van PoultryPlan krijgen pluimveehouders beter inzicht in de dierprestaties en kunnen ze stalresultaten vergelijken met die van collega’s....

Stel je vraag

 
* verplichte velden