Afgelopen jaar verkocht Geert van der Heijden bijna 30 miljoen broedeieren. Ruim tweederde daarvan produceerde hij samen met zeven pluimveehouders op basis van een voergeldconstructie. De andere eieren kocht hij bij vrije ondernemers. Dit jaar werkt hij samen met vijf pluimveehouders met vleeskuikenouderdieren. Geert: “Ik zorg bij deze bedrijven voor de benodigde scherpte op in en verkoop. Dat is mijn kracht. Daarnaast zit ik als echte ‘rekenaar’ heel kort op de technische en financiële resultaten. Daarmee zorg ik samen met de pluimveehouders voor een mooi resultaat.”
Geert neemt een groot deel van het risico over. Om een goede in en verkooppositie te waarborgen werkt hij altijd met meerdere partijen samen. Zo wordt het voer voor de vijf bedrijven op dit moment geleverd door twee voerfirma’s, komen de moederdieren van drie verschillende opfokorganisaties en zijn er altijd twee of drie afnemers van broedeieren in beeld. “Ik wil niet gebonden zijn. Daarom werk ik graag met meerdere leveranciers en afnemers. Zo houd je elkaar scherp.”
De pluimveehouders waarmee Geert samen werkt doen dit om heel uiteenlopende redenen. Het geeft ze extra zekerheid, minder kopzorgen of ze hebben even niet de financiële middelen om zelf hennen en voer aan te kopen. Soms is het een samenwerking voor vele jaren en soms maar voor twee of drie jaar tot een zoon of dochter oud genoeg is om het bedrijf zelfstandig te gaan runnen. “De reden maakt mij niet uit”, legt Geert uit. “Als men maar gemotiveerd is om heel kort op de bal te spelen. Want dat is in deze sector nodig om geld te verdienen.”
De voergeldpartners krijgen een vaste vergoeding per maand. Daar bovenop kunnen ze een mooie bonus verdienen via het realiseren van een groter aantal eieren in combinatie met een hoger uitkomstpercentage. “Daar help ik ze graag bij”, legt Geert uit. “Dat is namelijk in ons beider belang. Hoe groter de taart, hoe groter het stuk is dat wij ieder krijgen.” Zolang het doel maar duidelijk is waar je samen voor gaat, is dit volgens Geert een prima manier om samen te werken. “Het contract dat ik opstel is echt niet ingewikkeld. Dat past op één A4tje. Het moet gewoon heel duidelijk zijn wat je van elkaar verwacht en wat je krijgt bij welke prestatie.”
Geert werkt heel plezierig samen met Voergroep Zuid. “Ze maken heel constant voer van een prima kwaliteit. Niet altijd het goedkoopste, maar de technische resultaten zijn goed en dat zorgt voor een goed saldo. Zolang het aantal eieren en het uitkomstpercentage ruim boven het gemiddelde zit, dan hoor je mij niet klagen.” De bedrijfsbegeleiding van de bedrijven waar Voergroep Zuid het voer levert doet hij samen met Pluimveespecialist Harold Wouters van den Oudenweijer van Voergroep Zuid. Minstens eens per twee weken gaan ze samen door de stal, bekijken de dieren en analyseren de cijfers. “Heb je het totale plaatje goed in beeld, dan kun je optimaal sturen met voer”, legt Harold uit. “En dat is heel belangrijk! Zowel hanen als hennen moeten in optimale conditie zijn om top te presteren. Bovendien houden we door tijdig te schakelen de voerkosten laag.”
Iedere week voert Geert alle cijfers in het programma Flockmanager in. Dierprestaties worden vergeleken met de normen en met de prestaties van vorige rondes in dezelfde stal. Ook wordt het financiële resultaat continu gemonitord. “Die prestaties deel ik ook wekelijks met Harold en met de betreffende pluimveehouders. Zo kunnen we heel snel inspelen op wat er in de stal gebeurt. Dat is cruciaal, daar maak je echt het verschil. Iedere dag dat je te laat reageert kost geld. Dat mag dus niet gebeuren. Daarbij is het volgens Harold een groot goed dat hij en ook Geert wat verder van de kippen af staan, dan de pluimveehouder die zelf iedere dag in de stal komt. “Daardoor zien wij andere dingen”, zegt Geert. Bovendien kunnen wij vergelijken met de andere koppels in andere stallen. Die referenties hebben de meeste pluimveehouders niet.”
Voor Geert is de vrijheid die hij als zelfstandige heeft een groot goed. “Ik ben een vrije vogel”, lacht hij. “Ik heb drie jaren koeien gemolken in Australië, een tijd varkens gehouden in Frankrijk en heb veel landen van de wereld bezocht. Maar het allerliefste ben ik hier thuis in Spoordonk. Daar kwam ik pas echt achter toen ik langere tijd in Australië verbleef. Het was daar prima, maar pure heimwee dreef mij terug naar huis.”
Die drang naar vrijheid is precies ook de kern van Geert zijn business. Daar zit de winst. “Maar ook het risico”, vult Geert aan. “Zeker voor een individuele pluimveehouder met een wat kleiner bedrijf. Doordat ik van meerdere kleine bedrijven samen één geheel smeed kan ik risico’s spreiden en groot en sterk genoeg zijn om een marktpositie te bemachtigen; voor mijzelf en voor de pluimveehouders waar ik mee samenwerk. Daarnaast voeg ik samen met de voerleveranciers en de dierenartsen waar nodig technische kennis en vaardigheden toe. Zo zorgen we samen voor het beste resultaat.”