FLS (Fatty Liver Syndrome) ofwel leververvetting kan een flinke negatieve invloed hebben op leghennen. In ernstige gevallen kan dit leiden tot sterke productiedaling (25 tot 30 procent). Ook de uitval kan met 5 tot 10 procent stijgen.
Leververvetting is niet meer dan een verhoogd vetgehalte van de lever. Zodra een leghen in productie komt, stijgt het vetpercentage in de lever naar gemiddeld 25 tot 40 procent. In de lever worden tijdens de eiproductie onder andere triglyceriden omgezet in dooiervetten. Zolang de aanvoer van deze vetzuren in verhouding staat tot de capaciteit van de lever om deze om te zetten, hoeft men geen problemen te verwachten.
Het is mogelijk dat er mechanismen in werking treden die leververvetting tot gevolg kunnen hebben. De meest voorkomende is een overmatige inname van koolhydraten. Het vetgehalte in de lever kan dan oplopen naar 40 tot 70 procent. Dit kan leverschade en bloedingen tot gevolg hebben. Omdat niet alle kleurveranderingen in de lever van pluimvee duiden op een vroeg stadium van leververvetting, heeft GD de Leververvetting Combinatietest ontwikkeld. Hiermee kunt u eenvoudig zelf de normale levers van de FLS-levers onderscheiden.