03 januari 2022

Meer dan alleen een boerderij

Wat drijft veehouders om naast hun drukke werkzaamheden op de boerderij een neventak te beginnen? Wij gingen het gesprek aan met Harold Kolsters, pluimveehouder in Oirschot, Cor en Ria Deenen, geitenhouders in Oostelbeers en de familie Van den Boom uit Heeswijk Dinther.

Een eerlijk verhaal

Harold Kolsters heeft in Oirschot 34.000 leghennen verdeelt over drie scharrelstallen. Hij kiest bewust voor een koppel bruine hennen en een koppel witte hennen. Puur voor de huisverkoop. 

Een vers eitje

“Mensen eten graag een vers eitje. Ons bedrijf staat aan de doorgaande weg van Oirschot naar Best en ze weten ons te vinden. Onze eieren zijn iedere week op. Mijn schoonvader is ooit begonnen met de verkoop aan huis. Na de overname van het pluimveebedrijf van mijn schoonouders hebben wij dat doorgezet, maar wel op een professionelere manier. Samen met mijn vrouw en drie kinderen staan we zes dagen in de week in de winkel en ook mijn schoonouders springen af en toe bij.” 

Corona

“Sinds de COVID-19 maatregelen vorig jaar is onze thuisverkoop met twintig procent gestegen. We verkopen nu ongeveer 1,5 pallet eieren per week. Dat zijn zo’n 15.000 eieren. En dat is een mooi bijverdienste, want met de verkoop aan huis krijg ik een anderhalf keer hogere opbrengstprijs dan via de normale afzet. Aan de andere kant heeft Corona voor ons ook roet in het eten gegooid. Onze voormalige afzet werd stopgezet door onder andere de grote afname van de verkoop aan de horeca. De eieren gaan nu naar Duitsland en dat bevalt prima.”

GMO-vrij

“De verkoop aan Duitsland betekent dat we GMO-vrije eieren produceren die voldoen aan VLOG (Lebensmittel ohne Gentechnik). Dat zijn eieren zonder genetisch gemodificeerde grondstoffen. In Duitsland wordt er veel waarde gehecht aan een keurmerk. In Nederland is dat veel minder, terwijl een GMO-vrij ei in mijn ogen super gezond is. In Nederland wordt hier naar mijn mening nog te weinig aandacht aan gegeven.”

Witte en bruine eitjes

“In de winkel spreek ik allerlei mensen, van 8 tot 88 jaar. Het is belangrijk om die binding met de mensen te houden. Ik merk uit de gesprekken en de groei van de verkoop dat mensen de laatste jaren bewuster zijn gaan eten. Ze willen weten wat ze eten. Sinds de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over het verschil tussen witte en bruine eieren is de vraag naar witte eieren gestegen. Door zo’n aflevering krijg ik meer vragen en dat geeft mij de kans om het gesprek aan te gaan. Ik vind het belangrijk om een eerlijk verhaal te vertellen. In onze winkel hangt bijvoorbeeld een poster over de biomassacentrale. Van de mest van onze leghennen wordt energie opgewekt. Mensen zijn kritisch over een biomassacentrale, maar wat is nu beter? Hout gebruiken om energie op te wekken, waarvoor bomen gekapt moeten worden of het gebruik van mest van dieren, dat er toch is? Dat probeer ik op deze manier uit te leggen.” 


Voor elkaar zorgen

Cor en Ria Deenen melken samen met hun personeel 1750 melkgeiten en verzorgen daar-naast 400 opfoklammeren. Het geitenbedrijf van de familie Deenen is meer dan een familie-bedrijf. Iedere ochtend en avond krijgen ze  hulp van een vaste ploeg melkers en daarnaast wonen er ex-verslaafden op het erf die overdag helpen met allerlei klusjes. 

Het roer om

“In 1997 werd de Nederlandse varkenshouderij getroffen door de varkenspest. Het was een lastige tijd en wij hakten de knoop door om het roer om te gooien. In 1999 kochten we onze eerste lammeren. Tijdens de bouw van ons bedrijf werden we  geconfronteerd met hele slechte prijzen. Er was veel werk, maar weinig geld. Je kunt dan stoppen, maar voor ons was het een zetje om na te denken over een nieuw verdienmodel om ons geitenbedrijf financieel gezond te maken.”

Novafarm-Grip

“We hebben toen contact opgenomen met ZLTO. Zij hebben met ons een plan gemaakt en zo kwamen we in contact met Novafarm-Grip. Novafarm-Grip is een organisatie die mensen met een verslavingsproblematiek een nieuwe kans geeft op de boerderij om weer terug te keren naar een bestaan zonder verslaving in de maat-schappij. De boerderij is voor deze cliënten een ideale plek. Het biedt rust en ruimte en het werk gaat 24 uur per dag door; er is altijd iemand waar ze op terug kunnen vallen.” 

“Het zijn mensen die op een of andere manier in de problemen zijn gekomen en daardoor alles verloren zijn. Geen werk, geen thuis, schulden en soms ook justitiële problemen. Voordat de cliënten bij ons komen wonen, krijgen ze een detox. Daarna wordt er gekeken naar een plek waar ze kunnen herintegreren in de maatschappij. In 2003 startte onze eerste client. Een leuke en slimme jongen uit Amsterdam. De eerste ontmoeting en ervaring is heel belangrijk. Wanneer dit goed bevalt, weet je dat je de juiste keuze hebt gemaakt. Nog steeds hebben we af en toe contact met hem en zijn een aantal jaren terug zelfs op zijn bruiloft geweest.”

Zelfstandig wonen

“De cliënten wonen bij ons op het erf. Dat begon ooit met een caravan, de caravan werd een unit en daar kwam een stacaravan bij. In 2008 konden we met behulp van de POP3 subsidie drie studio’s realiseren op ons erf. Nu staan er drie nette studio’s waar de cliënten zelfstandig kunnen wonen. De cliënten blijven ongeveer een jaar bij ons wonen. Ze zijn van 7.00u tot 15.30u op de boerderij. We beginnen met melken en voeren tot 9 uur. De cliënten melken mee of maken de voergangen en de drinkbakjes schoon. Na het ontbijt maken ze de melkstal schoon, voeren we samen de lammeren en verzorgen ze dagelijkse klusjes op ons bedrijf. 

'We werken veel samen. Zo kunnen we met de cliënten het gesprek aan gaan.'

We werken veel samen. Zo kunnen we met de cliënten het gesprek aan gaan. Het werk op de boerderij geeft ze weer structuur en een doel. Doordat we veel samen bezig zijn, signaleren we snel problemen en kunnen dit bespreekbaar maken. Het is belangrijk om elkaar te vertrouwen. dat kan alleen als je zelf ook open en eerlijk spreekt. Twee keer per week komt er externe begeleiding om de cliënten te helpen met administratieve taken en één dag iemand om  hen te ondersteunen in huishoudelijke taken.”

Altijd thuis

“Natuurlijk heeft het ook nadelen om dit werk te doen. Er moet altijd iemand op het bedrijf zijn. De cliënten kunnen niet blijven en hebben begeleiding nodig. Maar aan de andere kant levert het ook een mooi inkomen op en hebben we altijd extra handjes op de boerderij. We ontvangen een dag- en woonvergoeding  voor het werk met de cliënten. Dat was voor ons uiteindelijk ook de belangrijkste reden om dit  te gaan doen. Je moet wat als je door wilt!” 


Gewoon proberen

In het Brabantse Heeswijk-Dinther lopen 138 melkkoeien in de wei. Niets bijzonders aan, maar de familie Van den Boom koos ruim vijf jaar geleden om hun Holstein Friesians te kruisen met Fleckvieh. En deze koeien brachten de ondernemers op ideeën. 

Positief verrast

“In 2015 raakte ik met iemand in gesprek over Fleckvieh en kocht ik een paar rietjes”, vertelt Twan van den Boom. “Het ras stond me wel aan en ik wilde het wel eens proberen. In dat jaar werden de eerste kalveren geboren. In de opfok deden ze het boven verwachting goed. Omdat mijn interesse groeide ben ik samen met mijn oudste zoon in 2017 een aantal dagen in Zuid-Duitsland gaan kijken naar een paar bedrijven met 100 procent Fleckvieh. Veel mensen hebben mij voor gek verklaard, maar ik werd daar positief verrast! Het zijn robuuste koeien die gemakkelijk melk geven, een goede gezondheid en bovendien een interessante restwaarde hebben. Daardoor leveren ze een mooi rendement op. Voor ons gaf dit de doorslag om vanaf 2017 Fleckvieh volledig in te zetten.  
Op dit moment melken we 138 koeien, waarvan 88 kruislingen met een rollend jaargemiddelde van 10.652 liter melk met 4,36 procent vet en 3,50 procent eiwit.”

Egoïstisch

“Het grote verschil met Holstein Friesian koeien is dat Fleckvieh zichzelf spaart. Ze denken eerst aan zichzelf en dan pas aan de boer. Als er wat aan de hand is, dan trekken ze de melk op. Is de koe opgeknapt dan komt de melkproductie vanzelf weer op gang. Ze houden hun gezondheid veel beter op peil, waardoor onze veestapel met minder krachtvoer en andere additieven een betere gezondheid heeft dan voorheen. Bovendien geeft dit voor ons gevoel een beter beeld richting de maatschappij. We willen graag presteren en veel kilogrammen melk leveren, maar niet ten koste van de dieren.”

Melktap en boerderijwinkel

Dat de familie Van den Boom de binding met de maatschappij belangrijk vindt blijkt wel uit de melktap en boerderijwinkel op hun erf. “We wonen 300 meter van de bebouwde kom. Ik vind het belangrijk dat je als bedrijf gastvrij bent. In 2017 zijn we gestart met de melktap, eigenlijk door een opdracht van onze oudste zoon die toen aan de HAS Den Bosch studeerde. Hij deed marktonder-zoek naar verse melk. Hier bleek best veel vraag naar te zijn en wij vonden het wel interessant om dit uit te proberen. Langzaam begonnen we steeds meer te verkopen van onze eigen producten, zoals yoghurt en later ook vleespakketten.”

Ruimte

“De fosfaatreductieregeling viel voor ons niet gunstig en daardoor kregen we veel ruimte in  de stal. We besloten om de stierkalveren aan te houden en hiermee de ruimte op te vullen. In  het begin slachtten we af en toe een paar dieren voor eigen gebruik, vrienden of familie, maar later begonnen we ook met de verkoop van vleespakketten aan huis. In 2020 is onze  boerderijwinkel geopend. Een gedeelte van de kalveren gebruiken we nu voor de verkoop van vleesproducten in onze winkel. Het klinkt misschien raar, maar wat dat betreft heeft Corona positief bijgedragen aan de verkoop  aan huis. Mensen ontdekten ineens de buurt. Bewust en gezond eten werd veel belangrijker. En tegenwoordig willen steeds meer mensen weten wat ze eten. Het is vers en onbewerkt. Kant en klaar gekruid gehakt is verleden tijd.” 

Afbeelding: “De interactie tussen Calciet-kristallen en de eiwitten bepaalt de sterkte van de schaal!”
01 december 2023

“De interactie tussen Calciet-kristallen en de eiwitten bepaalt de sterkte van de schaal!”

Eischaalkwaliteit speelt een cruciale rol in het rendement van de leghennenhouder. Een verminderde kwaliteit zorgt namelijk al snel voor een afwaardering...

Afbeelding: Gebruiksgemak en een nieuwe manier van samenwerken
01 december 2023

Gebruiksgemak en een nieuwe manier van samenwerken

Het monitoren van staldata is niet meer weg te denken uit de moderne bedrijfsvoering. PoultryPlan is hier een goed voorbeeld van, door direct inzicht te...

Afbeelding: Loop geen GLB-subsidies mis!
16 november 2023

Loop geen GLB-subsidies mis!

Nieuw in 2023 is het indienen van de definitieve Gecombineerde opgave tussen 15 oktober en 30 november. Doe je dit niet, dan ontvang je geen GLB-subsidies,...

Afbeelding: Is water een ondergeschoven kind?
16 november 2023

Is water een ondergeschoven kind?

Goede drinkwaterkwaliteit is vaak een ondergeschoven kindje in de bedrijfsvoering. Er word gefocust op voer en klimaat, maar naar water wordt vaak niet...

Afbeelding: Een geslaagde dag voor zeugenhouders!
10 november 2023

Een geslaagde dag voor zeugenhouders!

Afgelopen dinsdag organiseerden we een bijeenkomst voor zeugenhouders in Oss. De deelnemers luisterden aandachtig naar de presentatie van Kasper Bekker,...

Afbeelding: De winter staat voor de deur, ben jij voorbereid?
09 november 2023

De winter staat voor de deur, ben jij voorbereid?

Is jouw nevelkoeling al klaar voor de winter? De winter staat voor de deur en hoewel je nevelkoeling in deze periode niet zal draaien ligt beschadiging...

Afbeelding: Een groeizaam, maar wisselvallig jaar
08 november 2023

Een groeizaam, maar wisselvallig jaar

Het grasseizoen van 2023 loopt ten einde, in deze terugblik kijken we samen met rundveespecialist Martijn Verhagen nog één keer terug op...

Afbeelding: 'We bekijken het van dag tot dag en halen alles eruit wat erin zit!'
01 november 2023

'We bekijken het van dag tot dag en halen alles eruit wat erin zit!'

Bij aankomst in het Belgische Nieuwekerken valt de boerderij van familie Paesmans direct op. De combinatie van de historische vierkantshoeve met de vele...

Afbeelding: ‘Natuurlijk Betaalbaar; onze boeren en tuinders zorgen ervoor!’
25 oktober 2023

‘Natuurlijk Betaalbaar; onze boeren en tuinders zorgen ervoor!’

Natuurlijk betaalbaar; onze boeren en tuinders zorgen ervoor. Deze commercial is vanaf 1 november vaak te horen op de radio. Op straat houdt gezond en...

Afbeelding: Boer zoekt Perspectief: “Je kunt hier geen blauwtje lopen. Iedereen die je hier aanspreekt, daar zou een kans in kunnen zitten.”
19 oktober 2023

Boer zoekt Perspectief: “Je kunt hier geen blauwtje lopen. Iedereen die je hier aanspreekt, daar zou een kans in kunnen zitten.”

Tijdens de tweede editie van Boer zoekt Perspectief gingen vraag en aanbod wederom met elkaar in gesprek. Een kleine 60 jongere én oudere boeren...

Afbeelding: ‘De kracht om negatieve zaken om te zetten in positiviteit’
19 oktober 2023

‘De kracht om negatieve zaken om te zetten in positiviteit’

Sta in je kracht! En dat gebeurde, samen met 180 vrouwen met boerinnenverstand. Een thema dat goed past bij al de dagelijkse rollen van de (agrarische)...

Afbeelding: Betere vertering en minder emissie
16 oktober 2023

Betere vertering en minder emissie

Onlangs deed Voergroep Zuid een voerproef met 140 vleesvarkens, waarvan de helft voer kreeg met extra histidine. Histidine is een essentieel aminozuur...

Afbeelding: Inspiratiedag Ledenraad en RvC Voergroep Zuid
13 oktober 2023

Inspiratiedag Ledenraad en RvC Voergroep Zuid

Op 11 oktober organiseerde Voergroep Zuid een inspiratiedag voor haar Ledenraad en Raad van commissarissen. De ruim 30 boeren brachten samen met de directie...

Afbeelding: Inzicht in staldata en vergelijken met collega pluimveehouders
03 oktober 2023

Inzicht in staldata en vergelijken met collega pluimveehouders

Met de Farm module van PoultryPlan krijgen pluimveehouders beter inzicht in de dierprestaties en kunnen ze stalresultaten vergelijken met die van collega's....

Afbeelding: Voergroep Zuid brengt carbon footprint geitenbedrijven in beeld
30 september 2023

Voergroep Zuid brengt carbon footprint geitenbedrijven in beeld

Voergroep Zuid heeft samen met studenten van HAS green academy in Den Bosch bij twee geitenbedrijven de carbon footprint van geitenmelk in beeld gebracht...

Afbeelding: Vind jouw opvolger óf het bedrijf van je dromen tijdens Boer zoekt Perspectief!
29 september 2023

Vind jouw opvolger óf het bedrijf van je dromen tijdens Boer zoekt Perspectief!

Eén van de belangrijkste momenten in het leven van een ondernemer is de bedrijfsoverdracht. Jarenlang bouw je aan jouw onderneming en neem je de...

Afbeelding: ‘Kostenbesparend en een betere benutting’
26 september 2023

‘Kostenbesparend en een betere benutting’

Wekelijks worden melkveehouders door Voergroep Zuid op de hoogte gehouden van de kwaliteit van vers gras in de regio, inclusief een advies. De familie...

Afbeelding: ‘Hoe spitser de neus, hoe hoger de melkgift’
11 september 2023

‘Hoe spitser de neus, hoe hoger de melkgift’

Aan de rand van Deurne loopt iets aparts in de wei, een niet alledaags beeld; pikzwarte grazende waterbuffels. Piet Vogels nam in de jaren negentig afscheid...

Afbeelding: Voergroep Zuid brengt carbon footprint geitenbedrijven in beeld
16 augustus 2023

Voergroep Zuid brengt carbon footprint geitenbedrijven in beeld

De carbon footprint van geitenmelk werd voor twee praktijkbedrijven berekend op 0,93 en 0,98 kg CO2-equivalenten per kg melk. ‘Het ziet er naar uit...

Afbeelding: De gevolgen van hittestress op lang(er)e termijn vaak onderschat
16 augustus 2023

De gevolgen van hittestress op lang(er)e termijn vaak onderschat

Door de klimaatverandering worden onze zomers steeds warmer. De kans op een volgende hittegolf is nog steeds aanwezig. Zoals we weten ervaren melkkoeien...

Afbeelding: “Getriggerd”
15 augustus 2023

“Getriggerd”

“Kun jij iets schrijven over voeropname van biggen waar mensen door getriggerd worden?” Toen ik die vraag kreeg dacht ik als eerste, daar wordt...

Afbeelding: ‘Steeds efficiëntere varkens vragen ander voer’
09 augustus 2023

‘Steeds efficiëntere varkens vragen ander voer’

Moderne varkens hebben per kilogram groei steeds minder voer nodig. “Dat vraagt om voer dat mee evolueert met de genetica”, zegt Bas Philipse,...

Afbeelding: ‘Mobiele NIR analyseert snijmaïs op het boerenerf’
08 augustus 2023

‘Mobiele NIR analyseert snijmaïs op het boerenerf’

Om vleesvee optimaal te laten groeien is het belangrijk om goed inzicht te hebben in de  beschikbare snijmaïs. “Alleen dan kun je met de...

Afbeelding: Voer je varkens wit of bruin brood?
19 juli 2023

Voer je varkens wit of bruin brood?

Ken je dat gevoel bij het eten van pannenkoeken? Na een paar pannenkoeken zit je helemaal vol, maar een uurtje later heb je weer honger als een paard....

Afbeelding: Een geslaagde Demo Voerdag in Nistelrode!
14 juli 2023

Een geslaagde Demo Voerdag in Nistelrode!

Op woensdag 12 juli organiseerde het rundveeteam van Voergroep Zuid samen met Kraakman voor de tweede maal een voerdemo dag met de...

Stel je vraag

 
* verplichte velden