Officer Health Safety & Environment John Manders legt uit waarom fosfine gebruikt wordt en waarom een goede controle hierop belangrijk is. “Fosfine wordt gebruikt om ongedierte in granen te doden. De afgelopen jaren is in enkele vrachten grondstoffen een hoger fosfinegehalte geconstateerd, dan is toegestaan. Dit kan risico’s opleveren voor fabrieksmedewerkers. Het is namelijk lastig te zeggen hoe aanwezige fosfine zich door de fabriek verspreidt.”
Met het automatisch meten van het fosfinegehalte bij aangeleverde grondstoffen zorgt Voergroep Zuid voor een veiligere werkomgeving voor haar medewerkers. Manders: “Je gaat er als medewerker vanuit dat de lucht schoon en veilig is, dit proberen wij met deze automatische fosfinemeting nog beter te borgen. Met dit systeem zetten we ook de laatste punten op de ï.”
De automatische fosfinemeting loopt mee tijdens de monstername. Gedurende 20 seconden wordt de fosfinewaarde gemeten, waarbij de analyse direct naar het laboratorium gaat. “Bij een waarde van 0,1 ppm of hoger volgt direct een waarschuwing richting de medewerkers en de chauffeur. Afhankelijk van de hoogte van de overschrijding kan de vracht dan uit veiligheidsoverweging worden geweigerd.” Aldus Manders. De lucht die tijdens de meting gecontroleerd wordt blijft daarbij buiten de fabriek.
Ook fabrieksmanager Weert Petra van Neerven is trots op de vernieuwende manier van fosfinemeting: “Het gaat natuurlijk om goed werkgeverschap. We proberen er alles aan te doen om onze medewerkers veilig te laten werken, daar horen deze metingen zeker bij.” Op de vraag of fosfine ook schadelijk kan zijn voor landbouwhuisdieren is John Manders duidelijk. “Er zijn verschillende studies geweest, waarbij duidelijk werd dat kleine concentraties fosfine in de voerinname door dieren geen risico vormt. Het gaat puur om de veiligheid van onze fabrieksmedewerkers.”