Steeds meer stakeholders, pluimveehouders en retailers hebben de wens om de duurzaamheid van voedselproductie inzichtelijk te maken voor de consument. Dit sluit aan bij de in het klimaatakkoord gemaakte afspraken dat alle voedingsmiddelen uiterlijk 2025 een CO2-footprint meekrijgen. Met het vermelden van het CO2-footprint op haar voerlabels, voorziet Voergroep Zuid stakeholders, pluimveehouders en retailers van belangrijke informatie om transparant te kunnen zijn over de duurzaamheid van Europese ei-producten en pluimveevlees.
Bij de productie van ei-, melk- en vleesproducten komen broeikasgassen vrij, zoals CO2, methaan (CH4) en lachgas (N2O). Al deze gassen worden omgerekend naar CO2-equivalenten per kg product. Voergroep Zuid berekent de CO2-footprint van haar voeders volgens de, in opdracht van brancheorganisatie Nevedi, door Wageningen-UR ontwikkelde rekenmethodiek. De footprints van de gebruikte grondstoffen vormen hiervoor de basis, aangevuld met het energieverbruik van de mengvoerfabriek en het transport van grondstoffen en gereed product tot op het boerenerf. Ook het gebruik van bijvoorbeeld kunstmest bij de teelt van veevoergrondstoffen is hier in meegenomen. De rekenmethode die wordt gehanteerd sluit aan bij de internationale standaarden, zoals ISO 14040, ISO 14044 en de Europese Feed PEFCR standaard. Waar nu nog wordt gerekend met gemiddelde waarden (bijvoorbeeld voor transportkilometers) wordt dit op termijn waarschijnlijk verder verfijnd naar bedrijfsspecifieke berekeningen.
Met aandacht voor duurzaamheidskengetallen van pluimveevoer wil Voergroep Zuid bijdragen aan een transparante pluimveeketen.