27 december 2022

Op bezoek bij Ledenraadsvoorzitter David Janssen

In het kleine Limburgse dorpje Veulen, in de gemeente Venray, staat de boerderij van de broers David en Sef Janssen en hun partners. Een gemengd bedrijf met legkippen, schapen en dagbesteding voor ouderen. “Door dit alles te combineren is het hier nooit saai”, vertelt David enthousiast. Naast ondernemer op de boerderij is hij ook de trotse voorzitter van onze Ledenraad.

“Ik ben geboren en getogen in Veulen en daar wonen we nog altijd op de plaats waar het bedrijf van onze ouders was”, vertelt David Janssen. In
’93 trouwde hij met Gerdie en samen hebben ze vier kinderen. David: “In datzelfde jaar ben ik met mijn broer Sef een VOF aangegaan en zo zijn we
samen ons eigen bedrijf gestart. In ’98 hebben we ook het bedrijf van onze ouders overgenomen.

Dit bestond destijds uit vollegrondstuinbouw. Dan moet je denken aan asperges, courgettes, augurken, bonen, peulen, sla en aardappelen.
Daarnaast hadden we in die tijd 750 vleesvarkens en 400 fokooien.” David en Sef komen uit een echte schapenfamilie. “Onze vader, opa en ook
overgroot opa hielden allemaal schapen.”

De schapen vormden vroeger een mooie combinatie met de vollegrondstuinbouw. “In de tuinbouw was het druk van april tot begin
november”, legt David uit. Dan waren de schapen inmiddels drachtig en werden ze goed verzorgd tot aan de lammerentijd in maart. Zodra de lammeren geboren waren konden we weer in de tuinbouw aan de slag. Zo waren we het hele jaar druk bezig.” Het aantal van 750 vleesvarkens was
volgens David te beperkt en echte groeimogelijkheden waren er niet. Om te kunnen voortbestaan moesten ze dus wat anders. Uiteindelijk viel de keuze op een omschakeling van varkens naar legkippen.

Vrije uitloop

David en Sef kozen voor leghennen met vrije uitloop. In 2000 bouwden zij daarvoor twee nieuwe stallen. “Vrije uitloop was in die tijd behoorlijk nieuw”, vertelt David. “Diegenen die dat hadden waren toch een beetje de
alternatievelingen in de sector. Ook was er nog weinig kennis en nauwelijks regelgeving. Op de vraag hoeveel lichtplaten er in de stal moesten komen was het antwoord van de gemeente; ‘Als je achterin de stal de krant kunt lezen dan is het goed’. En toen wij vroegen hoeveel uitloopluiken wij moesten plaatsen, zei de ambtenaar van de gemeente: ‘Maak maar een gat in de muur, als ze er maar ergens uit kunnen’. Zo gezegd zo gedaan
en toen de stallen eenmaal klaar waren volgden de ene na de andere regel voor vrije uitloopstallen. We waren dus mooi op tijd”, vertelt David.

Bedrijf moet bij je passen

De reden dat David en Sef destijds voor vrije uitloop kozen, was dat ze geen goed gevoel hadden bij de legbatterij. “We zijn bij diverse scharrelbedrijven geweest en liepen daar tussen de kippen door. Dat was mooi en voelde direct goed.” Volgens David moet een bedrijfsvoering bij jou als persoon passen, je kijkt daarbij niet alleen naar het rendement. Als familie hadden ze vroeger altijd al een paarhonderd kippen gehad, ze wisten dus wel wat pluimvee was. Bovendien kwam hun moeder uit een pluimveefamilie. Ook dat heeft de keuze voor kippen gemakkelijker gemaakt. Evenals het feit dat er met de eierafnemer direct goede prijsafspraken konden worden gemaakt voor de eerste vijf jaren. Dat gaf extra zekerheid.

Zorg voor ouderen is een belangrijke derde pijler onder het bedrijf.

Scharrel plus

In 2003 heerste er vogelpest in Nederland. Daarbij was er voor het eerst sprake van dat de griep kon muteren naar de mens. “Dat zette ons aan het denken”, vertelt David. “Wat moeten we doen als vrije uitloop wordt verboden? Je wilt je dan toch blijven onderscheiden ten opzichte van gewone scharrel.” Het idee ontstond om een scharrel plus concept te creëren waarbij kippen wel buiten scharrelen, maar dan in een 100% overdekte volière. Samen met studenten is dit concept uitgewerkt en het kreeg de naam ‘das Gartenei’. David: “Helaas kwam dit idee te vroeg en was er in de eierhandel en bij de winkelketens op dat moment onvoldoende belangstelling voor.”

Mijn ei oerwoudvrij

Zeven jaar geleden waren David en Sef de eersten die vrije uitloop eieren produceerden met drie sterren ‘Beter Leven’ en regionaal voer. 
“Hierbij dient minimaal 50% van de voergrondstoffen binnen 50 km van het bedrijf te worden geproduceerd. Daarnaast gaat, zodra de kippen zijn uitgegroeid (ca. 28 weken leeftijd), de soja uit het voer. ‘Mijn ei oerwoudvrij’ was de slogan bij de introductie en het merk GIJS, een deelmerk van Plus-supermarkten, bracht ze op de markt. David: “De dierenbescherming, milieudefensie, LLTB, NOP, de Rabobank en Voergroep Zuid. Allerlei partijen waren erbij betrokken. Mooi dat dit toen samen kon, enkele jaren eerder was dit nog onmogelijk. Ze hadden elkaar de tent uit gevochten.” 

Schapen

Naast de legkippen zijn de schapen nog altijd een belangrijke bedrijfstak. De oorspronkelijke kudde is vervangen door Noord-Hollander ooien. Dit is een kruising van de Texelaar met het heel vruchtbare Fins landras. Daar zetten we een Texelaar ram op. De ramlammeren die worden geboren zijn voor de lamsvleesproductie, die gaan dus naar de slacht. De betere ooilammeren (driekwart Texelaar) worden ook als slachtlammoederdier ingezet. “Zet je daar opnieuw een Texelaar ram op, dan krijg je super mooie slachtlammeren”, vertelt David. Op deze manier hoeven we ieder jaar maar een heel beperkt aantal nieuwe Noord-Hollander ooien aan te kopen om dit proces gaande te houden. Daarnaast kopen we altijd goede Texelaar dekrammen aan, dat is namelijk de helft van de genetica van de slachtlammeren die wij produceren.”

Natuurbeheer

De familie Janssen is met hun schapen ook een erkend natuur- en terreinbeheerder. Ze zetten de kudde in voor begrazingsprojecten bij Staatsbosbeheer. Deze organisatie heeft zelf wel grote graasdieren (koeien en paarden) maar niet zoveel kleine graasdieren (geiten en schapen). Daarnaast worden er ook wat gebieden begraasd in opdracht van IKL. “Deze organisatie zet zich al bijna 40 jaar met hart en ziel in voor het behoud en de ontwikkeling van het landschap in Limburg”, legt David uit. “De inzet van schapen voor begrazing is een belangrijke nevenverdienste. Onze schapen produceren dus lamsvlees en natuur.”

Polderlam

De slachtlammeren worden afgezet via het Polderlam concept van de firma Van Veen. Dit is een grote schapenhandelaar die geïnvesteerd heeft in een schapenslachterij en vleesverwerking. Via Plus en Albert Heijn ligt het lamsvlees van Polderlam in diverse Nederlandse winkels. Binnen het concept worden de eerste ervaringen opgedaan met kruidenrijk grasland. “Dit komt de smaak van het vlees en de gezondheid van de schapen ten goede”, legt David uit. “Zo hebben diverse kruiden een positieve werking op het terugdringen van maagdarmparasieten. Dit zorgt er voor dat we minder hoeven te ontwormen,  wat de kans op resistentieontwikkeling vermindert. Ook leggen de aanwezige klavers stikstof vast in de bodem waardoor we minder hoeven te bemesten. Zo zijn we met de schapen ook duurzaam bezig.”

Zorgboerderij

Naast kippen en schapen kent de boerderij van de familie Janssen ook nog een zorgtak. In eerste instantie opgezet voor mensen met een verstandelijke beperking, maar uiteindelijk is er toch gekozen voor dagbesteding voor ouderen. Geen vreemde keuze want de partners van David en Sef komen beiden uit de ouderenzorg. David: “In 2005 zijn we er mee gestart. Er is een compleet nieuw gebouw voor neergezet, waar dagelijks 15 à 16 cliënten worden opgevangen. Ze worden thuis met een taxibusje opgehaald en beginnen de dag om 10.00 uur met een kop koffie. Dan gaan ze samen aan de slag om het eten voor de middag voor te bereiden en wordt er samen gekookt. Met onze beide partners erbij hebben we vijf dames in vaste dienst, één chauffeur en tien vrijwilligers. Samen runnen zij de zorgboerderij. Het is echt een succes. De ouderen vinden het erg plezierig om bij ons te zijn.”

David geniet van het werken tussen de schapen.

Voorzitter ledenraad

David en Sef zijn al jaren lid van de coöperatie Voergroep Zuid en haar voorgangers. Bij de laatste fusie moest er een nieuwe ledenraad worden gevormd. Louis van Duijnhoven werd de voorzitter en David vicevoorzitter. Helaas werd Louis zijn zoon ziek en heeft hij het voorzitterschap neergelegd. Op dat moment heeft David de rol als voorzitter overgenomen. David: “Voergroep Zuid is volop in ontwikkeling. Dat maakt het erg interessant en ik vind het ook leuk om de vergaderingen voor te zitten. Daarnaast geloof ik erin dat het voor boeren goed is om zelf via de coöperatie grip te houden op hun belangrijkste kostenpost voer. Daarvoor moet je niet afhankelijk zijn van particuliere voerfirma’s waar vooral geld verdiend moet worden voor eigenaren en/of aandeelhouders. De coöperatie is van en voor de boeren. Het doet mij goed dat ik zie dat Voergroep Zuid vertrouwen heeft in de toekomst en samen met haar leden de toekomst van de veehouderij vorm wil geven. Dat ze jongeren betrekken en ondersteunen, ICT op de boer ontwikkelen en nadenken over extra voordeel voor de leden.” 

Jonge boeren

Tot slot de vraag aan David hoe hij jonge boeren zou willen overhalen om lid te worden van de coöperatie? “Het maakt in feite niet uit bij welke coöperatie je zit, want we zijn allemaal collega’s. En als je je kunt verenigen in een coöperatie met gelijkgestemden die met elkaar samenwerken en waar de boer bepaalt welke kwaliteit voer er wordt gemaakt, dan draag je bij aan een sterke agrarische sector. Besef je dat veel van jouw vrienden en collega’s al lid zijn van een coöperatie. Dit zijn gelijkgezinden van je eigen leeftijd, waarmee je kunt sparren over jouw werk, de ontwikkeling van jouw bedrijf en de toekomst van jouw sector.” Daarnaast vindt David het van belang dat mensen beseffen dat de Voergroep heel efficiënt topkwaliteit voer maakt. Hierbij worden geen concessies gedaan aan de kwaliteit, waardoor onder aan de streep op het boerenerf het beste saldo wordt gerealiseerd. “Kortom: dé Voergroep is een coöperatie die je van alle kanten ondersteunt met kennis en goede producten, daar moet je lid van worden, dat maakt ons als boeren samen nog sterker!”

Ook interessant voor jou!

Afbeelding: TopigsNorsvin handelt snel en strikt Hordijk als CEO
18 oktober 2024

TopigsNorsvin handelt snel en strikt Hordijk als CEO

Topigs Norsvin zocht al even naar een nieuwe CEO en toen kwam Dick Hordijk ineens beschikbaar. Beide partijen hadden niet lang nodig om tot elkaar te komen....

Afbeelding: ‘Blij met schaalkwaliteit en bevruchtingsresultaat’
18 oktober 2024

‘Blij met schaalkwaliteit en bevruchtingsresultaat’

Frank Rooijakkers werkt samen met Voergroep Zuid aan topkwaliteit broedeieren. Als het over broedeieren gaat blijven schaalkwaliteit en bevruchtingspercentage...

Afbeelding: Mestkosten melkveehouder in twee jaar verdubbeld
09 oktober 2024

Mestkosten melkveehouder in twee jaar verdubbeld

Nederlandse melkvee- en varkensbedrijven hebben de mestafzetkosten de afgelopen maanden fors zien oplopen. Zo betalen varkensbedrijven alleen al dit jaar...

Afbeelding: Het verhaal achter de eischaal
08 oktober 2024

Het verhaal achter de eischaal

Dit artikel verschijnt deze maand in het vakblad van de Landsbond pluimvee België Een hoge eischaalkwaliteit is cruciaal voor het rendement van...

Afbeelding: Welkoop Echt omgebouwd naar nieuwe winkelformule!
01 oktober 2024

Welkoop Echt omgebouwd naar nieuwe winkelformule!

Na vernieuwing van de winkelformule is onze Welkoop-winkel in Echt op donderdag 26 september opnieuw feestelijk geopend. Hiermee is het de eerste van de...

Afbeelding: Hoger aantal vleesvarkens verhult krimpt Britse sector
12 september 2024

Hoger aantal vleesvarkens verhult krimpt Britse sector

Na de aanzienlijke daling van vorig jaar is de Britse varkensstapel in de eerste helft van het jaar licht gestegen, zo blijkt uit data van Britse organisatie...

Afbeelding: Uitstel afbouw van de derogatie is noodzakelijk
10 september 2024

Uitstel afbouw van de derogatie is noodzakelijk

In het mestdebat vorige week zei landbouwminister Femke Wiersma dat ze de afspraken uit de derogatiebeschikking nakomt, ook als overleg hierover in Brussel...

Afbeelding: Vion sluit Duitse deal met Tönnies in rundvlees
05 september 2024

Vion sluit Duitse deal met Tönnies in rundvlees

Vion verkoopt een groot deel van haar rundvleesactiviteiten in Duitsland aan Tönnies. Het vleesconcern in Boxtel meldt in een verklaring dat de bedrijven...

Afbeelding: Agrarische Blijversaanpak Limburg van start
05 september 2024

Agrarische Blijversaanpak Limburg van start

De LLTB werkt samen met provincie Limburg aan de ‘Agrarische Blijversaanpak Limburg’, die moet leiden tot een solide toekomstperspectief voor...

Afbeelding: Hoger saldo met minder mais in rantsoen
30 augustus 2024

Hoger saldo met minder mais in rantsoen

Minder mais in het rantsoen van rosékalveren, en meer energiegrondstoffen, kan dit jaar interessant zijn. Dat bleek woensdag 28 augustus tijdens...

Afbeelding: Agribusiness Award voor de zesde keer van start
26 augustus 2024

Agribusiness Award voor de zesde keer van start

De Agribusiness Award, de prijs voor innovaties voor of uit de agrarische sector, gaat voor het zesde jaar op rij van start. ABN AMRO onderstreept het...

Afbeelding: Krap 200 banen verdwijnen bij Vion in Nederland
23 augustus 2024

Krap 200 banen verdwijnen bij Vion in Nederland

Bij vleesverwerker Vion verdwijnen in Nederland 190 banen, waarvan 45 gedwongen ontslagen. Niet alleen op de hoofdvestigingen Boxtel maar volgens vakbond...

Afbeelding: Pali Group stopt met het uitbenen van varkens
21 augustus 2024

Pali Group stopt met het uitbenen van varkens

Paridaans en Liebregts, kortweg Pali Group, stapt per september uit het varkensvlees nu de uitbeenlocatie in Oss is verkocht. De handel in levende varkens...

Afbeelding: Vion vindt koper voor twee Duitse locaties
19 augustus 2024

Vion vindt koper voor twee Duitse locaties

Vion heeft een koper gevonden voor twee locaties in Zuid-Duitsland. Het betreft de slacht- en uitbeenlocaties in Vilshoven en Landshut. De aandelen gaan...

Afbeelding: ‘De paar procent die je inkomen bepaalt’
15 augustus 2024

‘De paar procent die je inkomen bepaalt’

Harold Wouters van den Oudenweijer over de kunst van goed hanenmanagement “Je bent afhankelijk van hoe hanen binnenkomen vanuit de opfok, maar...

Afbeelding: Nogal hypocriet dat juist Schiphol vlees uitfaseert
14 augustus 2024

Nogal hypocriet dat juist Schiphol vlees uitfaseert

Net voor het boarden nog even een broodje hamburger bestellen - omdat het vliegtuigvoedsel vaak toch nergens naar smaakt - wordt straks een stuk lastiger....

Afbeelding: Uitrijdseizoen op grasland met twee weken verlengd
13 augustus 2024

Uitrijdseizoen op grasland met twee weken verlengd

Het uitrijdseizoen voor drijfmest op grasland wordt dit seizoen met twee weken verlengd tot en met 15 september. Dat heeft minister Femke Wiersma van LVVN...

Afbeelding: Regering gokt op derogatie, maar heeft geen plan B
13 augustus 2024

Regering gokt op derogatie, maar heeft geen plan B

Terwijl minister Wiersma en staatssecretaris Rummenie van het nieuwe ministerie van LVVN deze zomer hun plannen voor de Nederlandse landbouw uitwerken,...

Afbeelding: Voldoende vitamine D cruciaal voor transitiekoeien
13 augustus 2024

Voldoende vitamine D cruciaal voor transitiekoeien

Voergroep Zuid enthousiast over vitamine Hy-D in transitiemineralen Als één van de eerste mengvoerbedrijven verwerkt Voergroep Zuid vitamine...

Afbeelding: “Geen stal is hetzelfde”
12 augustus 2024

“Geen stal is hetzelfde”

Voor het creëren van het perfecte stalklimaat voer je vaak onbewust aanpassingen door. Wanneer het echter misgaat merk je dit direct. In dit artikel...

Afbeelding: Vetmetabolisme leghennen mogelijk van invloed op tenenpikken
12 augustus 2024

Vetmetabolisme leghennen mogelijk van invloed op tenenpikken

Mengvoerindustrie onderzoekt tenenpikken bij leghennen Voergroep Zuid heeft samen met ABZ Diervoeders, ForFarmers, Vitelia  en Trouw Nutrition...

Afbeelding: Oplossen van de mestcrisis in ons land is te doen
08 augustus 2024

Oplossen van de mestcrisis in ons land is te doen

'Het is noodzakelijk dat er snel een oplossing komt voor de mestcrisis en het is ook te doen', zegt LTO-voorzitter Ger Koopmans. Na vier maanden voorzitterschap...

Afbeelding: Herbal-D positief voor eischaalkwaliteit
06 augustus 2024

Herbal-D positief voor eischaalkwaliteit

Vorig artikel hebben we geconcludeerd dat Vit D een zeer belangrijk nutriënt is dat invloed heeft op de schaalkwaliteit van eieren. Met name bij oudere...

Afbeelding: Ruwvoerbalans en kwaliteit
29 juli 2024

Ruwvoerbalans en kwaliteit

Het ene jaar is het andere niet… Hoe ga je een jaar als deze (vergelijkbaar met het najaar van 2023) te lijf om voldoende voer voor het aankomende...

Afbeelding: Krachtig herstel van prijzen landbouwgrond
25 juli 2024

Krachtig herstel van prijzen landbouwgrond

In het eerste kwartaal van dit jaar zakten de gemiddelde grondprijzen in ons land nog wat terug, maar in de afgelopen drie maanden heeft een krachtig herstel...

Afbeelding: Voergroep Zuid melkveehouders realiseren lage carbon footprint
23 juli 2024

Voergroep Zuid melkveehouders realiseren lage carbon footprint

Melkveehouders die van Voergroep Zuid voeren realiseren volgens de Kringloopwijzer een erg lage carbon footprint. Een hoge melkproductie, een goede kwaliteit...

Afbeelding: “Kijk goed naar je dieren en pik signalen op!” 🐐
16 juli 2024

“Kijk goed naar je dieren en pik signalen op!” 🐐

Afgelopen week ontvingen we een grote groep geitenhouders tijdens een studiedag volledig in het teken van: gezonde geiten voor een hoge levensproductie....

Afbeelding: Seinen voor hoge voerwinst op groen, of toch niet?
08 juli 2024

Seinen voor hoge voerwinst op groen, of toch niet?

Het afgelopen jaar werd een voerwinst van €1.620 per zeug en €120 per aanwezig vleesvarken als sectorgemiddelde genoteerd. Dit na een diep dal in voerwinst...

Afbeelding: Vion is exportlicentie buiten EU deels kwijt
05 juli 2024

Vion is exportlicentie buiten EU deels kwijt

Vion is de erkenning van de NVWA om vanuit de hoofdvestiging in Boxtel naar derde landen als China te kunnen exporteren, deels kwijt. De toezichthouder...

Afbeelding: Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025
03 juli 2024

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

De uitscheiding van stikstof in dierlijke mest lag vorig jaar niet 19 miljoen kilo onder het stikstofplafond van 2023, zoals uit de voorlopige CBS-cijfers...

Afbeelding: Nieuwe roséstal familie Rietjens uniek in zijn soort
27 juni 2024

Nieuwe roséstal familie Rietjens uniek in zijn soort

Familie Rietjens in Nederweert heeft vorig jaar een nieuwe roséstal in gebruik genomen. De stal is uniek in zijn soort. Naast een vernuftig ventilatiesysteem...

Afbeelding: 'Zon krijgt varkensmarkt toch niet in beweging'
26 juni 2024

'Zon krijgt varkensmarkt toch niet in beweging'

Zonnig zomerweer, goed voor de barbecue, en het EK-voetbal hadden de moeizaam lopende varkensmarkt een duwtje in de rug moeten geven. Maar de houders van...

Afbeelding: Volumes landbouw dalen, maar wel hogere prijzen
25 juni 2024

Volumes landbouw dalen, maar wel hogere prijzen

De prijzen voor van akkerbouw-, pluimvee- en varkenshouderijproducten zullen de rest van dit jaar op een hoog niveau blijven, verwacht ABN Amro. In een...

Afbeelding: ‘Samenwerken als rode draad door het bedrijf'
17 juni 2024

‘Samenwerken als rode draad door het bedrijf'

Bij aankomst in de gezellige boerderijkeuken van Bart en Marjan Peters in Sint Anthonis zit Marjan net aan de telefoon met haar vader Wil. Wil Witlox is...

Afbeelding: Bereid je voor op de zomer!
17 juni 2024

Bereid je voor op de zomer!

Hoewel we momenteel te maken hebben met koud en nat weer, is dit hét moment om je stal en je dieren voor te bereiden op de hete zomer. Het is namelijk...

Afbeelding: Keurmerk Beter Leven komt varkenshouder tegemoet
11 juni 2024

Keurmerk Beter Leven komt varkenshouder tegemoet

Varkenshouders die door problemen met hun vergunning niet aan de nieuwe standaarden voor het Beter Leven Keurmerk van 2025 kunnen voldoen, krijgen een...

Afbeelding: In gesprek met Ingrid Swinkels-Bouw geitenspecialist bij Voergroep Zuid
11 juni 2024

In gesprek met Ingrid Swinkels-Bouw geitenspecialist bij Voergroep Zuid

Aan ‘de keukentafel’ in het kantoor van Voergroep Zuid in Deurne, vertelt Ingrid dat zij inmiddels alweer bijna 7 jaar bij Voergroep Zuid werkt....

Afbeelding: Er is visie nodig welke kant we opwillen met mestmarkt
11 juni 2024

Er is visie nodig welke kant we opwillen met mestmarkt

Voor de productie van (veel) groengas is veel mest nodig. Het samen met mest toepassen van andere biomassa veroorzaakt extra digestaat. Welke effecten...

Afbeelding: Duits varkensbedrijf getroffen door AVP
06 juni 2024

Duits varkensbedrijf getroffen door AVP

Bij een varkensbedrijf in Vorpommern-Greifswald (in het noordelijke grensgebied met Polen) is Afrikaanse varkenspest (AVP) aangetroffen. Dit heeft het...

Afbeelding: Vion overweegt verdere terugtrekking uit Duitsland
04 juni 2024

Vion overweegt verdere terugtrekking uit Duitsland

Vion overweegt om delen van zijn Duitse tak te verkopen. Het bedrijf heeft besloten om zich meer te richten op zijn keten in de Benelux. De voornaamste...

Afbeelding: ‘Van containerbegrip naar concrete actie; hoe Voergroep Zuid duurzaamheid meetbaar maakt’
03 juni 2024

‘Van containerbegrip naar concrete actie; hoe Voergroep Zuid duurzaamheid meetbaar maakt’

Een containerbegrip is een term of omschrijving zonder duidelijk afgebakende betekenis, waarbij degene die het zegt er zelf een invulling aan kan geven....

Afbeelding: Slachterij Danish Crown verwacht veel van het EK
27 mei 2024

Slachterij Danish Crown verwacht veel van het EK

Het Deense coöperatieve vleesconcern Danish Crown zag de omzet en winst in het gebroken boekjaar 2023/24 verder teruglopen, vergeleken met dezelfde periode...

Afbeelding: Albert-Heijn introduceert Beter Leven-toeslag
16 mei 2024

Albert-Heijn introduceert Beter Leven-toeslag

Albert Heijn kondigt aan te investeren in zijn varkensketen. Het bedrijf schrijft in een persbericht varkenshouders te gaan ondersteunen bij de aangescherpte...

Afbeelding: Bereid u voor op de zomer!
24 april 2024

Bereid u voor op de zomer!

Ondanks de sneeuw en hagel van de laatste dagen gaan we er toch vanuit dat de zomer op enig moment zijn intrede zal gaan doen. Zorg dat u goed voorbereid...

Afbeelding: Meer dan 111 kg vet + eiwit per geit
19 april 2024

Meer dan 111 kg vet + eiwit per geit

Familie Vermeersch uit het Belgische Beveren-Waas leert snel. Nog maar acht jaar hebben ze geiten en nu al staan ze bovenaan de ranglijst. Peter, Heidi...

Afbeelding: Kwaliteit ruwvoer verbeteren met kennispartner Groeikracht
10 april 2024

Kwaliteit ruwvoer verbeteren met kennispartner Groeikracht

Een goede ruwvoerkwaliteit in een uitgebalanceerd rantsoen bepalen in belangrijke mate het technische en financiële resultaat van een melkvee- of...

Afbeelding: 'We produceren nu meer melk uit ruwvoer en hebben gezondere geiten'
03 april 2024

'We produceren nu meer melk uit ruwvoer en hebben gezondere geiten'

Geitenhouder Ruud Kennis tevreden over rantsoenaanpassingen In het Brabantse Vessem melken Ruud Kennis en zijn ouders Kees en Ine samen zo’n 1.600...

Afbeelding: Betere prestaties en meer werkplezier met Voergroep FM!
29 maart 2024

Betere prestaties en meer werkplezier met Voergroep FM!

Onderzoek wijst uit dat muziek positieve effecten heeft op dieren. Zo blijkt dat koeien meer melk geven en dat varkens gaan kwispelen en rustig worden...

Afbeelding: We mogen trots zijn!?
29 maart 2024

We mogen trots zijn!?

Waarom Nederlandse en Belgische pluimveehouders voor velen de stip aan de horizon zijn. Nederlandse en Belgische pluimveehouders behoren tot de top...

Afbeelding: `Werk planmatig laat geen kansen voorbij gaan'
28 maart 2024

`Werk planmatig laat geen kansen voorbij gaan'

Geitenhouder Jan van de Ven uit Oirschot over teelt ruwvoer: Goed ruwvoer winnen vraagt om een planmatige aanpak en om alle kansen die zich voordoen...

Stel je vraag

 
* verplichte velden