In de opbouw van onze voeders spelen deze dierbehoeftes sinds jaar en dag een cruciale rol. Hiervoor werken we nauw samen met onze kennispartners. Zowel in de mogelijkheden in het productieproces, als op wat nodig is voor het dier. Zo kijken we enerzijds naar structuur en deeltjesgrootteverdeling, maar ook naar genetica, geslacht en levensfase. Hiermee volgen wij ons boerenverstand voor een optimale balans!
Voor het behalen van een maximaal rendement is het belangrijk om een goede vezelbalans te voeren. Het voeren van te weinig voedingsvezel kan namelijk leiden tot gezondheidsproblemen en daarbij ook mindere (financiële) resultaten, het voeren van te veel voedingsvezels drukt ook de technische prestaties. Nutritionist vleesvarkens Ronald van Kol: “Vergelijk het met het voeren van wit- en volkorenbrood. Bij wit brood behalen je varkens een scherpere voerconversie, maar neemt de kans op maag- en darmklachten toe. Wanneer je varkens volkorenbrood eten stijgt de voerconversie, maar daar staat wel tegenover dat de maag- en darmgezondheid verbetert.”
Bij sturen met vezels maken we onderscheid in deeltjes- en vezelgrootte. Bij sturen op deeltjesgrootte kunnen we ervoor kiezen om fijner en grover te malen en via onze productiemethode extra grove delen toe te voegen. Wanneer we kijken naar vezels dan maken we een onderscheid in onverteerbare vezels (IK’s) en fermenteerbare vezels (FK’s). Als Nutritionist Vleesvarkens is Ronald van Kol dagelijks op zoek naar de perfecte balans voor ieder vleesvarken: “FK’s staan erom bekend de viscositeit te verhogen, wat een verzadigd gevoel oproept en de voeropname drukt. IK’s stimuleren vooral de darmbeweging en zorgen voor een meer regelmatige en rustige voeropname. Daarnaast bevorderen ze de vertering en zorgen ze voor een gezondere darmwerking en goede mestconsistentie.”
Bij Voergroep Zuid kiezen we er bewust voor om te sturen op deze vezels en de juiste balans tussen fijne en grove delen, Productmanager Varken Gonny van Helvoirt legt uit: “Het bepalen van een voersamenstelling is in de basis altijd gebaseerd op een gezond vleesvarken, met optimale technische prestaties. Wanneer diergezondheid extra aandacht vraagt, sturen we op een groter aandeel grove delen.” Deze aanpassingen zijn probleemloos te maken via Modulaire Nutritie.
Modulaire Nutritie is een unieke manier van werken, waarbij het mogelijk is om nutriëntenneutraal gezondheidsmodules in te zetten voor de meest voorkomende problemen in de varkenshouderij. Van Helvoirt: “We focussen altijd op een optimale maag- en darmgezondheid, maar wanneer deze gezondheid extra aandacht behoeft kunnen we opschakelen met modules. Op het moment dat de gezondheid weer op het gewenste niveau is, kunnen we probleemloos de module afschakelen en technische prestaties weer centraal zetten.”