22 maart 2019

Doorzaaien grasland nu het nog kan

Veehouders die de opbrengst van het grasland willen verhogen door percelen door te zaaien, kunnen dat het beste doen vóór 1 april. Doorzaaien is lucratief bij meer dan 10 procent open plekken en bij meer dan 10 procent slechte grassen.

Slechte grassen zijn te herkennen aan de ‘witte voetjes’, zoals ruwbeemd, straatgras, witbol en kweek. Timothee is een uitzondering, dit gras heeft witte voetjes maar is wel een goed productiegras. Engels raaigras heeft rode voetjes. Door op meerdere plekken gras uit een perceel te trekken, kun je aan de kleur van de voetjes zien of er nog voldoende Engels raaigras aanwezig is.

Eerst wiedeggen

Voordat je doorzaait is het raadzaam om eerst het perceel te wiedeggen. Slechte grassen met witte voetjes hebben meestal een klein wortelstelsel en zijn daardoor relatief makkelijk uit het perceel te verwijderen. Houd er bij het doorzaaien rekening mee dat het zaad goed wordt aangedrukt. De doorzaaimengsels zijn weliswaar snel kiemend en vestigend, maar een goede aandrukrol is essentieel.

Voergroep Zuid heeft twee speciale doorzaaimengsels:

GP Perfect Doorzaai: met de beste snelkiemende Engelse raaigrassen van de rassenlijst
GP Select Doorzaai: doorzaaimengsel met een optimale prijs/kwaliteit

Raadpleeg voor meer informatie uw eigen specialist of één van onze ruwvoerspecialisten via 088 730 05 00.

Overige berichten

19 april 2019
/ Pluimvee

Extra aandacht voor ventilatie bij warm voorjaarsweer

Komende dagen worden lastige dagen qua ventilatie. ‘s Nachts is het relatief koud, terwijl overdag de 25 graden aangetikt wordt. Dit vraagt om extra aandacht voor het stalklimaat.
Lees meer
19 april 2019
/ Pluimvee

Hogere drogestofopname met natte voedering

Op een proefstal van Voergroep Zuid is een proef gedaan met natte voedering. De inname van droge stof per hen lag 3 procent hoger. Met een betere optimalisatie van de waterdosering is een nog hogere opname...
Lees meer
19 april 2019
/ Rundvee

Speciale aandacht voor droogstaande koeien

Een lagere voeropname tijdens de droogstand is funest voor de melkproductie in de nieuwe lactatie. Te vaak wordt vergeten droogstaande koeien te ondersteunen tijdens hittestress. Uit onderzoek blijkt...
Lees meer
19 april 2019
/ Rundvee

Hittestress kost melkveehouder 27.000 euro per jaar

Een zomer zoals in 2018, met een hittegolf die drie weken duurde, kost een melkveehouder met honderd koeien 27.000 euro (270 euro per koe per jaar*).
Lees meer