Er komt heel wat op de agrarische sector af, met als hoofdthema het reduceren van de stikstofemissie, om daarmee de stikstofdepositie op gevoelige natuur te verminderen. Iets waar de sector al jaren keihard aan werkt en ook forse stappen heeft gezet. “Ook voor verdere emissiereductie staat de sector open. Maar wel op basis van haalbare doelstellingen en een reëel tijdspad”, hield Ronald de aanwezigen voor. Hij is zich ervan bewust dat toenemende regelgeving en ook opkoopregelingen een krimp van de veehouderijsector tot gevolg heeft. Ronald: “Wij hebben deze begroot op zo’n 5 procent per jaar. Een krimp die wij als Voergroep Zuid dicht lopen middels groei in marktaandelen. Hoe? Door het beter te doen dan onze concurrenten. Dat is waar ikzelf en het team van Voergroep Zuid voor staan opgesteld. Zetten we onze groei van de afgelopen jaren door, dan gaat dat lukken.”
Ook ZLTO-voorzitter Wim Bens blijft strijdbaar. Hij is ervan overtuigd dat er in de Peelregio ruimte blijft voor voedselproductie. “Een deel van de ondernemers zal de keuze maken om te stoppen, een deel extensiveert en een ander deel blijft op intensieve wijze voedsel produceren. Wat veel mensen niet door hebben is dat juist die laatste groep heel duurzaam voedsel kan produceren. Veel grote, intensieve veehouderijbedrijven hebben hun zaakjes goed voor elkaar. Zij zijn in staat zijn om voedsel te produceren tegen de laagste emissie per kg product en ook nog eens tegen de laagste kostprijs.” Bens vindt daarnaast dat zowel politiek en maatschappij zich ervan bewust moeten zijn dat we wel heel veel uitdagingen ineens bij boeren en tuinders neerleggen. “Het is belangrijk dat we samen gaan werken aan een duidelijke lange termijn visie, waarbij we de bedrijven zekerheid geven dat als ze investeren in verduurzaming, dat ze dan ook de tijd krijgen om deze investeringen terug te verdienen.”