11 januari 2022

"Plannen, om niet te hoeven rennen."

Masterclass Operationeel Management

Wat is operationeel management eigenlijk? Dat zijn alle processen en informatie waarmee de operaties in een bedrijf worden gestuurd. In het kort gezegd: Wat doe je de hele dag? Doe je dat goed, productief en effectief? En hoe meet je dat?

Goed operationeel management levert houvast om kwaliteit, productiviteit en medewerkerstevredenheid te verbeteren. Personeelsmanagement maakt hier onderdeel van uit. Ook timemanagement komt aan bod: hoe verdeel ik mijn tijd het meest efficiënt, niet alleen wat werk betreft, maar ook in relatie tot privé. Welke cijfers en kengetallen heb ik hiervoor nodig? En hoe maak ik die informatie vervolgens overzichtelijk, om te monitoren en sturen zodat ik een goed inzicht heb op effectiviteit en efficiëntie van de operationele processen.

In onze Masterclass Agri-business van 7 december vertelden 3 deelnemers over hun operationeel management; de ene werkt met veel personeel op meerdere locaties, een ander werkt met familieleden en een derde combineert tuin-/akkerbouw met varkenshouderij. Ieder heeft zijn eigen verhaal, waar met de andere deelnemers open en eerlijk over wordt gesproken. De volgende hoofdzaken kwamen daarbij naar boven:

Plannen

Ondernemers zijn altijd bezig met efficiëntie en structuur van werken. Plannen, om niet te hoeven rennen. Eén tip die kan helpen is om te starten met het inplannen van zaken die het belangrijkst zijn. Plan deze zaken niet in voor een hele dag, want er komen altijd kleine dingen tussendoor die ook tijd vragen. Plan ook tijd om cijfers te monitoren en te analyseren. We administreren in onze sector zoveel data, maar we doen er vaak te weinig mee. Simpelweg omdat we hier geen tijd voor plannen! Dit terwijl deze data vaak heel waardevolle stuurinformatie bevat. Een goede planning geeft rust en biedt de mogelijkheid om privé-tijd makkelijker te plannen.

Communiceren en delegeren

Samenwerken met personeel of familie begint met goed luisteren en duidelijk communiceren. Veel jonge ondernemers vinden het waar het om de aansturing van het personeel gaat best lastig om te switchen van de rol van ondernemer naar de rol van werkgever. Daarbij stellen ze zich regelmatig de vraag; welke taken blijf ik zelf doen en welke taken draag ik over naar het personeel. Hierbij is wederzijds vertrouwen en een goede communicatie van groot belang. Af en toe complimenten maken is een belangrijke motivatie voor resultaat. Ook leren delegeren en verantwoordelijkheid durven geven, horen daarbij. Door goed te communiceren en te delegeren wordt de bedrijfsvoering minder afhankelijk van de ondernemer zelf. Dat maakt een bedrijf sterker!

Leiding geven

Kennis over ‘situationeel leiding geven’ (dit is afhankelijk van de kennis en kunde van de werknemer) helpt jonge ondernemers om succesvol met personeel te werken. Want iedereen wil het beste uit zijn mensen halen. Maar ondernemen en managen is ook faciliteren, motiveren, inspireren en controleren.

Kortom; breng je werkzaamheden eens goed in beeld en beoordeel zelf waar kansen liggen om kwaliteit, productiviteit en/of medewerkerstevredenheid te verbeteren. Daar is ongetwijfeld nog wat te verdienen. Wij hebben er in de Masterclass in ieder geval een heel interessante bijeenkomst van gemaakt!

Twan Penninx

Projectleider Business Management

Afbeelding: 'De resultaten laten zien dat mensen hier graag werken'
12 mei 2025

'De resultaten laten zien dat mensen hier graag werken'

Binnen Van Asten Group draait alles om vooruitgang – niet alleen in technische resultaten, maar ook in de manier waarop mensen samenwerken. De kernwaarden...

Afbeelding: 'We doen hard ons best'
06 mei 2025

'We doen hard ons best'

In een jaar tijd van 1.261 naar 1.437 kilo melk per geit is een hele stap. Zo’n stijging komt niet zomaar aanwaaien. Heel veel kleine stapjes maken...

Afbeelding: Samen sterker met Boerinnenverstand! 💪🌾
01 mei 2025

Samen sterker met Boerinnenverstand! 💪🌾

Maar liefst 150 vrouwen waren aanwezig tijdens de tweede editie van de Dag voor vrouwen met Boerinnenverstand.

Afbeelding: Voergroep Zuid betaalt gemiddeld 3,80 per ton voer uit
28 april 2025

Voergroep Zuid betaalt gemiddeld 3,80 per ton voer uit

Na opnieuw een goed financieel jaar in 2024 heeft het coöperatiebestuur het in 2023 opgestarte loyaliteitsprogramma van 4 naar 8 miljoen euro verhoogd....

Afbeelding: ‘Alle (jonge) boeren verzamelen’
10 april 2025

‘Alle (jonge) boeren verzamelen’

Afgelopen zaterdag 5 april bezochten 1500 jonge boeren en boerinnen het Brokkenbal in Deurne. Hiermee was deze derde editie volledig uitverkocht en opnieuw...

Afbeelding: Klanten doorbreken magische grens van 50 kg krachtvoer/100 kg melk
10 april 2025

Klanten doorbreken magische grens van 50 kg krachtvoer/100 kg melk

Met gepaste trots presenteren wij u de gemiddelde resultaten van onze klanten over 2024. De strategie om te gaan voor gezonde geiten met een hoge levensproductie...

Afbeelding: Geslaagde inspiratiedag voor melkveehouders
31 maart 2025

Geslaagde inspiratiedag voor melkveehouders

Met als thema ‘Data-Driven Dairy Day’ vond op woensdag 26 maart een inspiratiedag plaats voor melkveehouders. Deze dag werd georganiseerd door...

Afbeelding: Een uniek kijkje achter de schermen op onze productielocatie in Helmond!
31 maart 2025

Een uniek kijkje achter de schermen op onze productielocatie in Helmond!

Afgelopen zaterdag kregen bezoekers een exclusief kijkje in de kunst van het brokken maken tijdens de Open Bedrijven Dag. Er was van alles te doen voor...

Afbeelding: Gerst en vroege mais perfecte gewassen in rustjaar
19 maart 2025

Gerst en vroege mais perfecte gewassen in rustjaar

Vleesvee, loonwerk, grondverzet en een boerderijwinkel: het ondernemen zit de familie Grooten uit het Limburgse Bocholtz in het bloed. Dat houdt ook in...

Afbeelding: ‘Je hoeft geen kalfziekte te accepteren’
17 maart 2025

‘Je hoeft geen kalfziekte te accepteren’

Een koe met kalfziekte. Elke boer heeft hier wel eens mee te maken. Met voeding zijn de meeste gevallen te voorkomen, ervaart melkveehouder Leo Janssen...

Afbeelding: 'Maximaal melken met zo weinig mogelijk krachtvoer'
14 maart 2025

'Maximaal melken met zo weinig mogelijk krachtvoer'

Knijpen op de krachtvoergift doen Marco en Angela Smulders niet. “Als je aan het begin van de lactatie te laag inzet en het wil niet lopen met de...

Afbeelding: Nog één keer terugkijken naar hét Varkenssymposium!
06 maart 2025

Nog één keer terugkijken naar hét Varkenssymposium!

Twee weken geleden keken we samen met 400 varkenshouders vooruit naar de kansen die onze prachtige sector te bieden heeft. De samenwerking in de keten...

Afbeelding: Stabiliteit maakt het verschil
06 maart 2025

Stabiliteit maakt het verschil

Als pluimveehouder wilt u zoveel mogelijk eieren produceren. Vooral bij hoge eiprijzen. Dan is het nastreven van een zo laag mogelijke voerprijs veel minder...

Afbeelding: Met jong talent naar de toekomst
05 maart 2025

Met jong talent naar de toekomst

In 2024 heeft Voergroep Zuid ingezet op jong talent. Om deze kersverse collega’s te begeleiden, is het ‘jong professional programma’...

Afbeelding: Chauffeurs van Voergroep Zuid krijgen een streepje voor!
21 februari 2025

Chauffeurs van Voergroep Zuid krijgen een streepje voor!

Rijd je naast een vrachtwagen van Voergroep Zuid? Dan is de kans groot dat het eerstvolgende verkeerslicht nét wat eerder op groen springt. Voergroep...

Afbeelding: De Voergroep verduurzaamt
18 februari 2025

De Voergroep verduurzaamt

Duurzaamheid is een steeds belangrijker onderwerp, ook bij Voergroep Zuid. In het afgelopen jaar werden er opnieuw mooie stappen gezet in het verder verduurzamen...

Afbeelding: ‘Als Nederlandse varkenshouder moet je een goed verhaal kunnen vertellen’
13 februari 2025

‘Als Nederlandse varkenshouder moet je een goed verhaal kunnen vertellen’

Kees en Eva Intven hebben een varkensbedrijf in Biest-Houtakker. Hun zeugen, biggen en vleesvarkens houden ze volgens het één ster Beter...

Afbeelding: Uitzonderlijke prestatie melkveebedrijf Evers
04 februari 2025

Uitzonderlijke prestatie melkveebedrijf Evers

14.037 kilo melk met 4,08 procent vet en 3,50 procent eiwit. En dat met een prachtige gezonde veestapel. Met deze resultaten behoort familie Evers...

Afbeelding: Voergroep Zuid blijft groeien in krimpende markt
22 januari 2025

Voergroep Zuid blijft groeien in krimpende markt

De mengvoerafzet van Voergroep Zuid is in 2024 opnieuw gegroeid in een krimpende markt. De mengvoerafzet groeide met 3 procent naar 730.000 ton. De afzet...

Afbeelding: Een digitaal varken?!
20 januari 2025

Een digitaal varken?!

De genetica staat niet stil en blijft vernieuwen. Dit leidt tot stijgende voeropnamecapaciteit en hogere groei. Vleesvarkensspecialist Jan Beekmans merkt...

Afbeelding: Vlijmscherpe voerconversie met VitaMax®
23 december 2024

Vlijmscherpe voerconversie met VitaMax®

Een vlijmscherpe voerconversie van 2,25. Over de laatste 9 maanden is dat zelfs 2,22! Heel veel lager kom je ze niet tegen in de varkenshouderij. Ron Koppens...

Afbeelding: Meer dan 1 kilo groei met voerconversie van 2,34
03 december 2024

Meer dan 1 kilo groei met voerconversie van 2,34

Arbeidsgemak én topresultaten De vleesvarkens van Marcel Manders uit Deurne groeien meer dan een kilo per dag met een voerconversie van 2,34....

Afbeelding: 'Iedereen wil zo weinig mogelijk vervangen'
28 november 2024

'Iedereen wil zo weinig mogelijk vervangen'

Een hoge melkproductie en lage kosten. Dat typeert het geitenbedrijf van Johan en Ioana Taverniers. Met een vervangingspercentage van 27 procent streven...

Afbeelding: 'Warmen wij óf de biggen de afdeling op?'
27 november 2024

'Warmen wij óf de biggen de afdeling op?'

De overgang van big tot vleesvarken is een grillige fase voor het jonge vleesvarken. Een andere omgeving en ander voer kunnen zorgen voor opstartproblemen....

Afbeelding: Succesvolle bijeenkomst MamaVit® brijvoer!
22 november 2024

Succesvolle bijeenkomst MamaVit® brijvoer!

In samenwerking met Dierenartsencombinatie ZuidOost ontving ons Brijvoerteam, twintig varkenshouders en -verzorgers op het kantoor in Deurne. 🐖

Stel je vraag

 
* verplichte velden