Arnold Renders (52), geboren en getogen in Nederwetten bij Nuenen houdt samen met zijn vader (84) in maatschap 80 runderen van het ras Blonde d’Aquitaine. Samen verzorgen ze de dieren waarbij ze regelmatig hulp krijgen van de kinderen van de zus van Arnold. Naast eigen grond maken de ondernemers gebruik van natuurgrond van Brabants Landschap, Staatsbosbeheer, gemeente Eindhoven en gemeente Helmond op totaal een kleine 40 hectare grond. Hiermee is er voor de koeien volop grasland beschikbaar. “Natuurbegrazing is mooi, maar er zijn wel beperkingen voor het aantal stuks vee per hectare, de hoeveelheid bemesting en de maaiperiode”, legt Arnold uit. Snijmaïs wordt aangekocht bij de gemeente Helmond.
Blonde d’Aquitaine is een vleesras dat afkomstig is uit Zuidwest Frankrijk. Volgens Arnold een sterk ras met een mooie vleesopdruk. De dieren groeien gemakkelijk en zijn zeer geschikt voor natuurgrasland. Arnold: “Een goede blonde koe heeft een goed karakter, sterke benen, een rechte rug en voldoende melk voor haar kalf. Dat is de basis. Daarnaast is voldoende bespiering belangrijk, want het is een vleesras. Maar dat mag de gebruikseigenschappen en het gemakkelijk afkalven niet in de weg zitten.” Volgens Renders blijft het wel altijd opletten met de temperamentvolle Blonde d’Aquitaine koeien. “Het is een eigenwijs en eenkennig ras. Het karakter van de runderen is rustig als er op een rustige manier met respect voor de dieren mee wordt omgegaan.”
Nog niet alle dieren op het bedrijf zijn 100% Blonde d’Aquitaine. Daar wordt wel naar toe gewerkt door alleen nog maar raszuivere Blonde stieren in te zetten. De 100% Blonde d’Aquitaine koeien worden ook ingeschreven in het stamboek. Daarbij wordt het dier door de stamboekinspecteur op allerlei exterieurkenmerken beoordeeld. De kudde telt inmiddels enkele koeien met 87 punten of voor algemeen voorkomen. Dat is erg best. Van die dieren worden de vaarskalveren altijd aangehouden voor de fokkerij. “Goede koeien zijn de basis voor goed slachtvee”, legt Arnold uit. “De productie van topkwaliteit rundvlees, dat is waar wij het allemaal voor doen. Alle dieren gaan uiteindelijk naar de slager. Fokken om gebruiksvee te verkopen doen we niet. Er is maar zeer beperkt vraag naar fokvee. Wel worden de beste stieren aangehouden om in de toekomst op het eigen bedrijf of bij derden als fokstier te worden ingezet.”
Renders werkt naast op zijn eigen bedrijf ook al 30 jaar als monsternemer voor fokkerijorganisatie CRV. Hij bezoekt melkveebedrijven om daar in de melkstal melkmonsters te nemen van de koeien. Hiervan worden in het laboratorium het vet- en eiwitgehalte bepaald, en ook het celgetal. Daarnaast worden het aantal liters geregistreerd. Arnold: “Belangrijke informatie voor de veehouder. Het zegt iets over de individuele kwaliteiten van koeien, maar ook iets over gezondheid en voermanagement.” De combinatie van beide banen is best druk.
Arnold gaat graag met collega’s in Frankrijk en België naar Blonde d’Aquitaines kijken. Frankrijk is de bakermat van dit populaire vleesras. Daar is de fokkerij volgens Arnold al weer een stuk verder dan hier. Jaarlijks vind hij dit zeer interessante en leerzame reizen. Naast de verzorging van zijn dieren is Arnold ook actief binnen het bestuur van studieclub Zuid, een belangrijk onderdeel van het Blonde d’Aquitaine Stamboek. Arnold houdt zich hier bezig met de organisatie van verschillende zaken, waaronder bedrijfsbezoeken plannen en gastsprekers uitnodigen voor de bijeenkomsten. Ook is hij actief binnen een commissie die keuringen en tentoonstellingen organiseert in Mariënheem. Door deze brede oriëntatie is Arnold een echte kenner en expert op het gebied van Blonde d’Aquitaine.
Arnold voert al jaren naar volle tevredenheid van Voergroep Zuid. De keuze voor Voergroep Zuid is gemaakt op basis van goede ervaringen van collega’s met het voer van de Voergroep. “Daarnaast moet er natuurlijk een klik zijn met de adviseur”, vindt Arnold. “Dat is misschien wel het allerbelangrijkste. Alleen als die klik er is wordt er voer gekocht!” De bedrijfsbegeleiding bij de familie Renders wordt gedaan door Mat Winkelmolen en adviseur Johan Absil. Mat houdt zich vooral bezig met het voer en Johan ondersteunt Arnold bij het invullen van de gecombineerde opgave, bemestingsplan en mestboekhouding. De veehouder vindt het prettig dat Voergroep Zuid geen hele grote coöperatie is. “Er zijn korte lijnen naar de adviseur en de fabriek is dichtbij. Zijn er problemen of vragen, dan is er altijd iemand bereikbaar die je verder helpt.”
Arnold verkoopt de stieren aan Vleesvee Integratie Twente en een stierenmester in de buurt. De koeien vermarkt hij allemaal zelf. Hij verkoopt vleespakketten aan huis, de pakketten van ca. 20 kg vinden gretig aftrek. Steeds meer consumenten willen weten waar hun vlees vandaan komt. Ook verkoopt hij koeien aan restaurant ’t Ketelhuis in Strijp-S in Eindhoven, waar een volledige koe wordt verwerkt. Zij hechten er als restaurant waarde aan dat ze weten waar het vlees vandaan komt. Arnold: “We hebben een goed verhaal! Koeien lopen buiten in de natuur met de kalfjes erbij. In de winter lopen de dieren in ruime strostallen. Ook kan de consument komen kijken wat de koeien te eten krijgen. Wij hebben niets te verbergen.”
Ketenconcepten, zoals ‘Natuurvlees Nederland’, winnen de laatste jaren terrein. Om hier aan mee te kunnen doen moet Arnold investeren in stalaanpassingen. Dat past op dit moment nog niet, maar zodra een nieuwe stal is gerealiseerd wellicht wel. “Dergelijke concepten bieden echt wel kansen om rundvlees van ‘natuur inclusieve boeren’ onderscheidend vermogen mee te geven. “Dat moet uiteindelijk zorgen voor een betere prijs voor duurzaam geproduceerd vlees. Iets wat nodig is om voldoende rendement te maken met deze vorm van veehouderij”, verklaart Arnold. “Zeker als de kosten voor voer, diesel en stro zo blijven stijgen.” Volgens Arnold moeten zoogkoeienhouders er samen nog meer werk van maken om hun product onderscheidend in de markt te zetten. Hierbij is het heel belangrijk dat natuurorganisaties blijven kiezen voor extensief natuurbeheer met zoogkoeien. “Daarmee kunnen wij duurzaam en kostenefficiënt rundvlees blijven produceren”, besluit Arnold. Het belangrijkste is wel dat consumenten ook een meerprijs moeten betalen t.o.v. de vrije markt. Ieder concept brengt beperkingen en kosten met zich mee.
‘Deel consumenten kiest steeds bewuster welk vlees zij eten.’
Locatie: Nederwetten
Ras: Blonde d’Aquitaine
Aantal dieren: 80 stuks Blonde d’Aquitaine dieren
De vader van Arnold is in 1968 begonnen met vleesvarkens en MRIJ melkkoeien. Toen in 1985 de superheffing kwam en er minder vraag kwam naar kalveren is besloten om een deel van de vaarzen met Belgische blauwe te kruisen. Dat was het begin van de vleesveetak. Later is men helemaal overgeschakeld naar de Blonde d’Aquitaine. Dit rund past beter bij natuurbegrazing en kalft gemakkelijker af. In die tijd was de Blonde d’Aquitaine in Nederland nog relatief onbekend. In 2015 is er een nieuwe stal gebouwd. De koeien vermarkt hij zelf en de stieren worden geleverd aan Vleesvee Integratie Twente en een stierenmester waar de stieren worden gemest onder het keurmerk van Bief Select.