03 januari 2022

Meer dan alleen een boerderij

Wat drijft veehouders om naast hun drukke werkzaamheden op de boerderij een neventak te beginnen? Wij gingen het gesprek aan met Harold Kolsters, pluimveehouder in Oirschot, Cor en Ria Deenen, geitenhouders in Oostelbeers en de familie Van den Boom uit Heeswijk Dinther.

Een eerlijk verhaal

Harold Kolsters heeft in Oirschot 34.000 leghennen verdeelt over drie scharrelstallen. Hij kiest bewust voor een koppel bruine hennen en een koppel witte hennen. Puur voor de huisverkoop. 

Een vers eitje

“Mensen eten graag een vers eitje. Ons bedrijf staat aan de doorgaande weg van Oirschot naar Best en ze weten ons te vinden. Onze eieren zijn iedere week op. Mijn schoonvader is ooit begonnen met de verkoop aan huis. Na de overname van het pluimveebedrijf van mijn schoonouders hebben wij dat doorgezet, maar wel op een professionelere manier. Samen met mijn vrouw en drie kinderen staan we zes dagen in de week in de winkel en ook mijn schoonouders springen af en toe bij.” 

Corona

“Sinds de COVID-19 maatregelen vorig jaar is onze thuisverkoop met twintig procent gestegen. We verkopen nu ongeveer 1,5 pallet eieren per week. Dat zijn zo’n 15.000 eieren. En dat is een mooi bijverdienste, want met de verkoop aan huis krijg ik een anderhalf keer hogere opbrengstprijs dan via de normale afzet. Aan de andere kant heeft Corona voor ons ook roet in het eten gegooid. Onze voormalige afzet werd stopgezet door onder andere de grote afname van de verkoop aan de horeca. De eieren gaan nu naar Duitsland en dat bevalt prima.”

GMO-vrij

“De verkoop aan Duitsland betekent dat we GMO-vrije eieren produceren die voldoen aan VLOG (Lebensmittel ohne Gentechnik). Dat zijn eieren zonder genetisch gemodificeerde grondstoffen. In Duitsland wordt er veel waarde gehecht aan een keurmerk. In Nederland is dat veel minder, terwijl een GMO-vrij ei in mijn ogen super gezond is. In Nederland wordt hier naar mijn mening nog te weinig aandacht aan gegeven.”

Witte en bruine eitjes

“In de winkel spreek ik allerlei mensen, van 8 tot 88 jaar. Het is belangrijk om die binding met de mensen te houden. Ik merk uit de gesprekken en de groei van de verkoop dat mensen de laatste jaren bewuster zijn gaan eten. Ze willen weten wat ze eten. Sinds de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over het verschil tussen witte en bruine eieren is de vraag naar witte eieren gestegen. Door zo’n aflevering krijg ik meer vragen en dat geeft mij de kans om het gesprek aan te gaan. Ik vind het belangrijk om een eerlijk verhaal te vertellen. In onze winkel hangt bijvoorbeeld een poster over de biomassacentrale. Van de mest van onze leghennen wordt energie opgewekt. Mensen zijn kritisch over een biomassacentrale, maar wat is nu beter? Hout gebruiken om energie op te wekken, waarvoor bomen gekapt moeten worden of het gebruik van mest van dieren, dat er toch is? Dat probeer ik op deze manier uit te leggen.” 


Voor elkaar zorgen

Cor en Ria Deenen melken samen met hun personeel 1750 melkgeiten en verzorgen daar-naast 400 opfoklammeren. Het geitenbedrijf van de familie Deenen is meer dan een familie-bedrijf. Iedere ochtend en avond krijgen ze  hulp van een vaste ploeg melkers en daarnaast wonen er ex-verslaafden op het erf die overdag helpen met allerlei klusjes. 

Het roer om

“In 1997 werd de Nederlandse varkenshouderij getroffen door de varkenspest. Het was een lastige tijd en wij hakten de knoop door om het roer om te gooien. In 1999 kochten we onze eerste lammeren. Tijdens de bouw van ons bedrijf werden we  geconfronteerd met hele slechte prijzen. Er was veel werk, maar weinig geld. Je kunt dan stoppen, maar voor ons was het een zetje om na te denken over een nieuw verdienmodel om ons geitenbedrijf financieel gezond te maken.”

Novafarm-Grip

“We hebben toen contact opgenomen met ZLTO. Zij hebben met ons een plan gemaakt en zo kwamen we in contact met Novafarm-Grip. Novafarm-Grip is een organisatie die mensen met een verslavingsproblematiek een nieuwe kans geeft op de boerderij om weer terug te keren naar een bestaan zonder verslaving in de maat-schappij. De boerderij is voor deze cliënten een ideale plek. Het biedt rust en ruimte en het werk gaat 24 uur per dag door; er is altijd iemand waar ze op terug kunnen vallen.” 

“Het zijn mensen die op een of andere manier in de problemen zijn gekomen en daardoor alles verloren zijn. Geen werk, geen thuis, schulden en soms ook justitiële problemen. Voordat de cliënten bij ons komen wonen, krijgen ze een detox. Daarna wordt er gekeken naar een plek waar ze kunnen herintegreren in de maatschappij. In 2003 startte onze eerste client. Een leuke en slimme jongen uit Amsterdam. De eerste ontmoeting en ervaring is heel belangrijk. Wanneer dit goed bevalt, weet je dat je de juiste keuze hebt gemaakt. Nog steeds hebben we af en toe contact met hem en zijn een aantal jaren terug zelfs op zijn bruiloft geweest.”

Zelfstandig wonen

“De cliënten wonen bij ons op het erf. Dat begon ooit met een caravan, de caravan werd een unit en daar kwam een stacaravan bij. In 2008 konden we met behulp van de POP3 subsidie drie studio’s realiseren op ons erf. Nu staan er drie nette studio’s waar de cliënten zelfstandig kunnen wonen. De cliënten blijven ongeveer een jaar bij ons wonen. Ze zijn van 7.00u tot 15.30u op de boerderij. We beginnen met melken en voeren tot 9 uur. De cliënten melken mee of maken de voergangen en de drinkbakjes schoon. Na het ontbijt maken ze de melkstal schoon, voeren we samen de lammeren en verzorgen ze dagelijkse klusjes op ons bedrijf. 

'We werken veel samen. Zo kunnen we met de cliënten het gesprek aan gaan.'

We werken veel samen. Zo kunnen we met de cliënten het gesprek aan gaan. Het werk op de boerderij geeft ze weer structuur en een doel. Doordat we veel samen bezig zijn, signaleren we snel problemen en kunnen dit bespreekbaar maken. Het is belangrijk om elkaar te vertrouwen. dat kan alleen als je zelf ook open en eerlijk spreekt. Twee keer per week komt er externe begeleiding om de cliënten te helpen met administratieve taken en één dag iemand om  hen te ondersteunen in huishoudelijke taken.”

Altijd thuis

“Natuurlijk heeft het ook nadelen om dit werk te doen. Er moet altijd iemand op het bedrijf zijn. De cliënten kunnen niet blijven en hebben begeleiding nodig. Maar aan de andere kant levert het ook een mooi inkomen op en hebben we altijd extra handjes op de boerderij. We ontvangen een dag- en woonvergoeding  voor het werk met de cliënten. Dat was voor ons uiteindelijk ook de belangrijkste reden om dit  te gaan doen. Je moet wat als je door wilt!” 


Gewoon proberen

In het Brabantse Heeswijk-Dinther lopen 138 melkkoeien in de wei. Niets bijzonders aan, maar de familie Van den Boom koos ruim vijf jaar geleden om hun Holstein Friesians te kruisen met Fleckvieh. En deze koeien brachten de ondernemers op ideeën. 

Positief verrast

“In 2015 raakte ik met iemand in gesprek over Fleckvieh en kocht ik een paar rietjes”, vertelt Twan van den Boom. “Het ras stond me wel aan en ik wilde het wel eens proberen. In dat jaar werden de eerste kalveren geboren. In de opfok deden ze het boven verwachting goed. Omdat mijn interesse groeide ben ik samen met mijn oudste zoon in 2017 een aantal dagen in Zuid-Duitsland gaan kijken naar een paar bedrijven met 100 procent Fleckvieh. Veel mensen hebben mij voor gek verklaard, maar ik werd daar positief verrast! Het zijn robuuste koeien die gemakkelijk melk geven, een goede gezondheid en bovendien een interessante restwaarde hebben. Daardoor leveren ze een mooi rendement op. Voor ons gaf dit de doorslag om vanaf 2017 Fleckvieh volledig in te zetten.  
Op dit moment melken we 138 koeien, waarvan 88 kruislingen met een rollend jaargemiddelde van 10.652 liter melk met 4,36 procent vet en 3,50 procent eiwit.”

Egoïstisch

“Het grote verschil met Holstein Friesian koeien is dat Fleckvieh zichzelf spaart. Ze denken eerst aan zichzelf en dan pas aan de boer. Als er wat aan de hand is, dan trekken ze de melk op. Is de koe opgeknapt dan komt de melkproductie vanzelf weer op gang. Ze houden hun gezondheid veel beter op peil, waardoor onze veestapel met minder krachtvoer en andere additieven een betere gezondheid heeft dan voorheen. Bovendien geeft dit voor ons gevoel een beter beeld richting de maatschappij. We willen graag presteren en veel kilogrammen melk leveren, maar niet ten koste van de dieren.”

Melktap en boerderijwinkel

Dat de familie Van den Boom de binding met de maatschappij belangrijk vindt blijkt wel uit de melktap en boerderijwinkel op hun erf. “We wonen 300 meter van de bebouwde kom. Ik vind het belangrijk dat je als bedrijf gastvrij bent. In 2017 zijn we gestart met de melktap, eigenlijk door een opdracht van onze oudste zoon die toen aan de HAS Den Bosch studeerde. Hij deed marktonder-zoek naar verse melk. Hier bleek best veel vraag naar te zijn en wij vonden het wel interessant om dit uit te proberen. Langzaam begonnen we steeds meer te verkopen van onze eigen producten, zoals yoghurt en later ook vleespakketten.”

Ruimte

“De fosfaatreductieregeling viel voor ons niet gunstig en daardoor kregen we veel ruimte in  de stal. We besloten om de stierkalveren aan te houden en hiermee de ruimte op te vullen. In  het begin slachtten we af en toe een paar dieren voor eigen gebruik, vrienden of familie, maar later begonnen we ook met de verkoop van vleespakketten aan huis. In 2020 is onze  boerderijwinkel geopend. Een gedeelte van de kalveren gebruiken we nu voor de verkoop van vleesproducten in onze winkel. Het klinkt misschien raar, maar wat dat betreft heeft Corona positief bijgedragen aan de verkoop  aan huis. Mensen ontdekten ineens de buurt. Bewust en gezond eten werd veel belangrijker. En tegenwoordig willen steeds meer mensen weten wat ze eten. Het is vers en onbewerkt. Kant en klaar gekruid gehakt is verleden tijd.” 

Afbeelding: Oud zuivel-topman Theo Spierings overleden
21 oktober 2024

Oud zuivel-topman Theo Spierings overleden

Theo Spierings, voormalig CEO van Fonterra en daarvoor topmanager bij FrieslandCampina, is afgelopen zaterdag overleden. Zijn eigen bedrijf, The Purpose...

Afbeelding: Meebouwen aan duurzaam beloningssysteem
21 oktober 2024

Meebouwen aan duurzaam beloningssysteem

Sinds mijn bestuurlijke loopbaan bij LTO 7 jaar geleden begon, is het al een thema van gesprek: moet je eerst zorgen voor het verdienmodel rond biodiversiteit...

Afbeelding: ‘Blij met schaalkwaliteit en bevruchtingsresultaat’
18 oktober 2024

‘Blij met schaalkwaliteit en bevruchtingsresultaat’

Frank Rooijakkers werkt samen met Voergroep Zuid aan topkwaliteit broedeieren. Als het over broedeieren gaat blijven schaalkwaliteit en bevruchtingspercentage...

Afbeelding: A-ware verhoogt premie 'Beter voor' naar 6 euro
11 oktober 2024

A-ware verhoogt premie 'Beter voor' naar 6 euro

A-ware verhoogt de premie voor het Beter voor Natuur & Boer-programma vanaf volgend jaar naar €6 per 100 kilo melk. Ook zegt het zuivelconcern dat er ruimte...

Afbeelding: Mestkosten melkveehouder in twee jaar verdubbeld
09 oktober 2024

Mestkosten melkveehouder in twee jaar verdubbeld

Nederlandse melkvee- en varkensbedrijven hebben de mestafzetkosten de afgelopen maanden fors zien oplopen. Zo betalen varkensbedrijven alleen al dit jaar...

Afbeelding: Het verhaal achter de eischaal
08 oktober 2024

Het verhaal achter de eischaal

Dit artikel verschijnt deze maand in het vakblad van de Landsbond pluimvee België Een hoge eischaalkwaliteit is cruciaal voor het rendement van...

Afbeelding: 'Pak melk zou 2,5 keer duurder moeten zijn'
07 oktober 2024

'Pak melk zou 2,5 keer duurder moeten zijn'

De prijs van een pak melk in de supermarkt zou met een factor 2,5 omhoog moeten om echt te kunnen investeren in verduurzaming. Dat stelt president Retail...

Afbeelding: Welkoop Echt omgebouwd naar nieuwe winkelformule!
01 oktober 2024

Welkoop Echt omgebouwd naar nieuwe winkelformule!

Na vernieuwing van de winkelformule is onze Welkoop-winkel in Echt op donderdag 26 september opnieuw feestelijk geopend. Hiermee is het de eerste van de...

Afbeelding: September wordt te nat, komt er nog een nazomer?
24 september 2024

September wordt te nat, komt er nog een nazomer?

Het slotstuk van de maand september lijkt de natte kant op te gaan, juist op het moment dat het zwaartepunten van de oogstwerkzaamheden lijkt te gaan beginnen....

Afbeelding: Areaal bio groeit, minder bedrijven in omschakeling
23 september 2024

Areaal bio groeit, minder bedrijven in omschakeling

Het biologisch landbouwareaal is in 2023 met 9,5% gegroeid naar 87.416 hectare. Er waren in 2023 wel 11,1% minder hectares in omschakeling dan een jaar...

Afbeelding: Uitstel afbouw van de derogatie is noodzakelijk
10 september 2024

Uitstel afbouw van de derogatie is noodzakelijk

In het mestdebat vorige week zei landbouwminister Femke Wiersma dat ze de afspraken uit de derogatiebeschikking nakomt, ook als overleg hierover in Brussel...

Afbeelding: Vion sluit Duitse deal met Tönnies in rundvlees
05 september 2024

Vion sluit Duitse deal met Tönnies in rundvlees

Vion verkoopt een groot deel van haar rundvleesactiviteiten in Duitsland aan Tönnies. Het vleesconcern in Boxtel meldt in een verklaring dat de bedrijven...

Afbeelding: Agrarische Blijversaanpak Limburg van start
05 september 2024

Agrarische Blijversaanpak Limburg van start

De LLTB werkt samen met provincie Limburg aan de ‘Agrarische Blijversaanpak Limburg’, die moet leiden tot een solide toekomstperspectief voor...

Afbeelding: Hoger saldo met minder mais in rantsoen
30 augustus 2024

Hoger saldo met minder mais in rantsoen

Minder mais in het rantsoen van rosékalveren, en meer energiegrondstoffen, kan dit jaar interessant zijn. Dat bleek woensdag 28 augustus tijdens...

Afbeelding: Melkveehouder houdt vijf mensen aan het werk
29 augustus 2024

Melkveehouder houdt vijf mensen aan het werk

De zuivelsector is een belangrijke banenmotor op het platteland en speelt tevens een vooraanstaande rol in de Nederlandse economie. Dit concludeert de...

Afbeelding: Rabobank ziet liquiditeit op melkveebedrijf verbeteren
28 augustus 2024

Rabobank ziet liquiditeit op melkveebedrijf verbeteren

De marges in de Nederlandse melkveehouderij verbeteren als gevolg van de in de voorbije maanden gestegen melkprijzen. En de koek is nog niet op, want Rabobank...

Afbeelding: Agribusiness Award voor de zesde keer van start
26 augustus 2024

Agribusiness Award voor de zesde keer van start

De Agribusiness Award, de prijs voor innovaties voor of uit de agrarische sector, gaat voor het zesde jaar op rij van start. ABN AMRO onderstreept het...

Afbeelding: Orkaan kan weer in West-Europa op de schop gooien
16 augustus 2024

Orkaan kan weer in West-Europa op de schop gooien

De maand augustus verloopt tot nu toe een stuk droger dan voorgaande maanden en daar komen relatief hogere temperaturen en luchtvochtigheid nog eens bij....

Afbeelding: ‘De paar procent die je inkomen bepaalt’
15 augustus 2024

‘De paar procent die je inkomen bepaalt’

Harold Wouters van den Oudenweijer over de kunst van goed hanenmanagement “Je bent afhankelijk van hoe hanen binnenkomen vanuit de opfok, maar...

Afbeelding: Nogal hypocriet dat juist Schiphol vlees uitfaseert
14 augustus 2024

Nogal hypocriet dat juist Schiphol vlees uitfaseert

Net voor het boarden nog even een broodje hamburger bestellen - omdat het vliegtuigvoedsel vaak toch nergens naar smaakt - wordt straks een stuk lastiger....

Afbeelding: Uitrijdseizoen op grasland met twee weken verlengd
13 augustus 2024

Uitrijdseizoen op grasland met twee weken verlengd

Het uitrijdseizoen voor drijfmest op grasland wordt dit seizoen met twee weken verlengd tot en met 15 september. Dat heeft minister Femke Wiersma van LVVN...

Afbeelding: Regering gokt op derogatie, maar heeft geen plan B
13 augustus 2024

Regering gokt op derogatie, maar heeft geen plan B

Terwijl minister Wiersma en staatssecretaris Rummenie van het nieuwe ministerie van LVVN deze zomer hun plannen voor de Nederlandse landbouw uitwerken,...

Afbeelding: Voldoende vitamine D cruciaal voor transitiekoeien
13 augustus 2024

Voldoende vitamine D cruciaal voor transitiekoeien

Voergroep Zuid enthousiast over vitamine Hy-D in transitiemineralen Als één van de eerste mengvoerbedrijven verwerkt Voergroep Zuid vitamine...

Afbeelding: “Geen stal is hetzelfde”
12 augustus 2024

“Geen stal is hetzelfde”

Voor het creëren van het perfecte stalklimaat voer je vaak onbewust aanpassingen door. Wanneer het echter misgaat merk je dit direct. In dit artikel...

Afbeelding: Vetmetabolisme leghennen mogelijk van invloed op tenenpikken
12 augustus 2024

Vetmetabolisme leghennen mogelijk van invloed op tenenpikken

Mengvoerindustrie onderzoekt tenenpikken bij leghennen Voergroep Zuid heeft samen met ABZ Diervoeders, ForFarmers, Vitelia  en Trouw Nutrition...

Afbeelding: Oplossen van de mestcrisis in ons land is te doen
08 augustus 2024

Oplossen van de mestcrisis in ons land is te doen

'Het is noodzakelijk dat er snel een oplossing komt voor de mestcrisis en het is ook te doen', zegt LTO-voorzitter Ger Koopmans. Na vier maanden voorzitterschap...

Afbeelding: Herbal-D positief voor eischaalkwaliteit
06 augustus 2024

Herbal-D positief voor eischaalkwaliteit

Vorig artikel hebben we geconcludeerd dat Vit D een zeer belangrijk nutriënt is dat invloed heeft op de schaalkwaliteit van eieren. Met name bij oudere...

Afbeelding: Ruwvoerbalans en kwaliteit
29 juli 2024

Ruwvoerbalans en kwaliteit

Het ene jaar is het andere niet… Hoe ga je een jaar als deze (vergelijkbaar met het najaar van 2023) te lijf om voldoende voer voor het aankomende...

Afbeelding: Krachtig herstel van prijzen landbouwgrond
25 juli 2024

Krachtig herstel van prijzen landbouwgrond

In het eerste kwartaal van dit jaar zakten de gemiddelde grondprijzen in ons land nog wat terug, maar in de afgelopen drie maanden heeft een krachtig herstel...

Afbeelding: FrieslandCampina herstelt, maar keert niet uit
24 juli 2024

FrieslandCampina herstelt, maar keert niet uit

FrieslandCampina laat een sterk verbeterd resultaat zien over de eerste helft van 2024. Het bedrijfsresultaat steeg vergeleken met een jaar eerder met...

Afbeelding: Voergroep Zuid melkveehouders realiseren lage carbon footprint
23 juli 2024

Voergroep Zuid melkveehouders realiseren lage carbon footprint

Melkveehouders die van Voergroep Zuid voeren realiseren volgens de Kringloopwijzer een erg lage carbon footprint. Een hoge melkproductie, een goede kwaliteit...

Afbeelding: 'Zuivelfabriek in Ommen is een lot uit de loterij'
18 juli 2024

'Zuivelfabriek in Ommen is een lot uit de loterij'

Ondernemer Rik Hoogenberg is een betrekkelijke nieuwkomer in de zuivelsector met een missie. Hij wil laten zien dat melkveehouders rondom Natura 2000-gebieden...

Afbeelding: Melkproductie blijft groeien, maar niet in EU
16 juli 2024

Melkproductie blijft groeien, maar niet in EU

De mondiale melkproductie blijft het komende decennium toenemen, maar de groei zal niet plaatsvinden in de Europese Unie. In India en Pakistan daarentegen...

Afbeelding: “Kijk goed naar je dieren en pik signalen op!” 🐐
16 juli 2024

“Kijk goed naar je dieren en pik signalen op!” 🐐

Afgelopen week ontvingen we een grote groep geitenhouders tijdens een studiedag volledig in het teken van: gezonde geiten voor een hoge levensproductie....

Afbeelding: A-ware doet overname en groeit verder in België
09 juli 2024

A-ware doet overname en groeit verder in België

A-ware versterkt zijn aanwezigheid op de Belgische zuivelmarkt verder met de overname van familiebedrijf The Dairy Food Group. Dit bedrijf, dat actief...

Afbeelding: FrieslandCampina en Rabo zetten in op mestvergisting
09 juli 2024

FrieslandCampina en Rabo zetten in op mestvergisting

Rabobank heeft zich aangesloten bij ReFerm, een consortium van negentien organisaties (waaronder FrieslandCampina) dat als doel heeft om monomestvergisting,...

Afbeelding: Melkveehouder voor keuze: hoogproductief of extensief
08 juli 2024

Melkveehouder voor keuze: hoogproductief of extensief

Een krimp van de melkveehouderij in ons land lijkt onvermijdelijk, maar tegelijkertijd zet de schaalvergroting ook door, zo verwacht Alfons Beldman onderzoeker...

Afbeelding: Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025
03 juli 2024

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

De uitscheiding van stikstof in dierlijke mest lag vorig jaar niet 19 miljoen kilo onder het stikstofplafond van 2023, zoals uit de voorlopige CBS-cijfers...

Afbeelding: Nieuwe roséstal familie Rietjens uniek in zijn soort
27 juni 2024

Nieuwe roséstal familie Rietjens uniek in zijn soort

Familie Rietjens in Nederweert heeft vorig jaar een nieuwe roséstal in gebruik genomen. De stal is uniek in zijn soort. Naast een vernuftig ventilatiesysteem...

Afbeelding: ‘Samenwerken als rode draad door het bedrijf'
17 juni 2024

‘Samenwerken als rode draad door het bedrijf'

Bij aankomst in de gezellige boerderijkeuken van Bart en Marjan Peters in Sint Anthonis zit Marjan net aan de telefoon met haar vader Wil. Wil Witlox is...

Afbeelding: Bereid je voor op de zomer!
17 juni 2024

Bereid je voor op de zomer!

Hoewel we momenteel te maken hebben met koud en nat weer, is dit hét moment om je stal en je dieren voor te bereiden op de hete zomer. Het is namelijk...

Afbeelding: In gesprek met Ingrid Swinkels-Bouw geitenspecialist bij Voergroep Zuid
11 juni 2024

In gesprek met Ingrid Swinkels-Bouw geitenspecialist bij Voergroep Zuid

Aan ‘de keukentafel’ in het kantoor van Voergroep Zuid in Deurne, vertelt Ingrid dat zij inmiddels alweer bijna 7 jaar bij Voergroep Zuid werkt....

Afbeelding: ‘Van containerbegrip naar concrete actie; hoe Voergroep Zuid duurzaamheid meetbaar maakt’
03 juni 2024

‘Van containerbegrip naar concrete actie; hoe Voergroep Zuid duurzaamheid meetbaar maakt’

Een containerbegrip is een term of omschrijving zonder duidelijk afgebakende betekenis, waarbij degene die het zegt er zelf een invulling aan kan geven....

Afbeelding: Bereid u voor op de zomer!
24 april 2024

Bereid u voor op de zomer!

Ondanks de sneeuw en hagel van de laatste dagen gaan we er toch vanuit dat de zomer op enig moment zijn intrede zal gaan doen. Zorg dat u goed voorbereid...

Afbeelding: Meer dan 111 kg vet + eiwit per geit
19 april 2024

Meer dan 111 kg vet + eiwit per geit

Familie Vermeersch uit het Belgische Beveren-Waas leert snel. Nog maar acht jaar hebben ze geiten en nu al staan ze bovenaan de ranglijst. Peter, Heidi...

Afbeelding: Kwaliteit ruwvoer verbeteren met kennispartner Groeikracht
10 april 2024

Kwaliteit ruwvoer verbeteren met kennispartner Groeikracht

Een goede ruwvoerkwaliteit in een uitgebalanceerd rantsoen bepalen in belangrijke mate het technische en financiële resultaat van een melkvee- of...

Afbeelding: 'We produceren nu meer melk uit ruwvoer en hebben gezondere geiten'
03 april 2024

'We produceren nu meer melk uit ruwvoer en hebben gezondere geiten'

Geitenhouder Ruud Kennis tevreden over rantsoenaanpassingen In het Brabantse Vessem melken Ruud Kennis en zijn ouders Kees en Ine samen zo’n 1.600...

Afbeelding: Betere prestaties en meer werkplezier met Voergroep FM!
29 maart 2024

Betere prestaties en meer werkplezier met Voergroep FM!

Onderzoek wijst uit dat muziek positieve effecten heeft op dieren. Zo blijkt dat koeien meer melk geven en dat varkens gaan kwispelen en rustig worden...

Afbeelding: We mogen trots zijn!?
29 maart 2024

We mogen trots zijn!?

Waarom Nederlandse en Belgische pluimveehouders voor velen de stip aan de horizon zijn. Nederlandse en Belgische pluimveehouders behoren tot de top...

Afbeelding: `Werk planmatig laat geen kansen voorbij gaan'
28 maart 2024

`Werk planmatig laat geen kansen voorbij gaan'

Geitenhouder Jan van de Ven uit Oirschot over teelt ruwvoer: Goed ruwvoer winnen vraagt om een planmatige aanpak en om alle kansen die zich voordoen...

Stel je vraag

 
* verplichte velden