Wageningen UR heeft het ‘Stalboekje Melkvee 2016’ uitgebracht. Hierin krijgen melkveehouders tips voor het gebruik van kruiden en andere natuurlijke producten. Het boekje moet een bijdrage leveren aan het juist gebruik van natuurlijke middelen en het verminderen van antibiotica.
Veehouders weten vaak niet hoe zij plantaardige producten zinvol kunnen toepassen. Zij hebben behoefte aan praktische informatie over het ‘natuurlijk’ gezond houden van hun vee. De grootste meerwaarde van kruiden en andere natuurlijke producten is dat de dieren gezond door perioden van stress kunnen komen. De kans op dierziektes verkleint hierdoor en op de langere termijn draagt dit bij aan robuustere dieren in de melkveehouderij.
In het stalboekje staat een overzicht van de kruiden en andere natuurproducten die effect kunnen hebben bij verschillende gezondheidsproblemen. Ook worden suggesties gegeven over de inzet van natuurproducten als aanvulling op algemene managementmaatregelen. In de bijlage van het stalboekje staat een overzicht van onderzoek en literatuur bij de producten. Zo geeft het boekje de dierenarts inzicht in welke producten op de markt zijn en het onderzoek wat daarnaar is verricht.
Behalve het boekje voor melkvee verschenen reeds eerder stalboekjes over biologisch melkvee, varkens en pluimvee.