Wateropname is direct bepalend voor voeropname. Een koe drinkt eerst om vervolgens te gaan eten. Water heeft n.l. ook een zeer grote invloed op de totale DS-opname van uw dieren. Bij een melkproductie van 30 liter drinkt een koe al snel 120 liter water per dag. Drinkt ze minder, dan zal ze ook minder voer opnemen en neemt ze minder voer op, dan zal ze ook minder melk produceren. Of ze voldoende drinkt, hangt ten eerste af van de toegankelijkheid van de drinkbak en ten tweede van de kwaliteit van het drinkwater.
Een koe drinkt gemiddeld 10 liter in 5 minuten, daarna is ze moe. Of ze daadwerkelijk die 5 minuten drinkt, hangt af van de locatie van de drinkbak, de soort drinkbak en de bezetting van de drinkbak. Bovendien moet er voldoende water te drinken zijn. Een ouderwets drinkbakje verstrekt minder water per minuut dan een grote open drinkbak. Vertrekken de koeien elke keer snel bij de waterbak, dan is dat een slecht teken. Het schoonmaken en schoonhouden van waterbakken is een element wat vaak wordt vergeten. Een hulpmiddel kan het plaatsen van een watermeter zijn, zodat u inzicht krijgt in de hoeveelheid water die geconsumeerd wordt. Indien deze op een dag sterk afwijkt of langzaam afneemt gedurende een periode, is dit een indicatie dat ergens iets niet klopt.
Het drinkwater dient van goede kwaliteit te zijn, maar wat is goed? Het water moet smakelijk en niet schadelijk zijn. Zo beïnvloeden een verhoogd kiemgetal (denk hierbij aan verontreinigde leidingen en drinkbakken met micro-organismen), een verhoogd ijzergehalte en zuurstofloos water de smaak negatief. Zeer zacht water(lager dan 0,5 °D) vinden de koeien ook minder lekker. Een snelle verandering van het gehalte aan ijzer, hardheid en zouten kan de wateropname ook (tijdelijk) doen teruglopen, omdat de koeien eerst moeten wennen aan de smaak. Schadelijk zijn bijvoorbeeld stikstofverbindingen als nitriet die ontstaan bij de afbraak van organische stof, of tussenproducten als sulfide en H2S, verontreinigd water met zware metalen en verontreiniging met mest.
Ook in tijden van hittestress is het aanbieden van vers water essentieel. Door de wateropname, wordt mede bepaald hoeveel stress dieren ervaren van een hoge temperatuur. Hittestress is een combinatie van temperatuur en luchtvochtigheid. Hittestress is ook in iedere regio en stal anders. Kijk voor meer specifieke informatie over hittestress op de website www.voergroepzuid.nl/hittestress